Pet najskupljih tunela u Srbiji: Trenutno se radi jedan od najzahtevnijih /video/

Pratite nasTelegramOdyssey
Predstavljamo vam pet najdužih i najskupljih tunela u Srbiji. Najduži počinje da se gradi počinje da se gradi iduće godine. Radovi na Fruškogorskom koridoru od Novog Sada do Rume biće vredni 606 miliona evra. Dužina budućeg koridora je 47,7 kilometara, a spojiće Koridor 10 i Koridor 4. Najzahtevniji, tunel Laz, trenutno je u izgradnji na Koridoru 11.

Fruškogorski koridor: 47 kilometara, 4 trake

Iriški venac, kroz Frušku goru, sa oko 3.500 metara biće najduži u Srbiji. Ovaj objekat gradiće se u okviru Fruškogorskog koridora između Rume i Novog Sada, koji će povezati tri opštine: Novi Sad, Irig i Rumu, a rešiće i problem prolaska teretnih vozila preko Fruške gore i kroz Irig.

Fruškogorski koridor će zvanično biti brza saobraćajnica od Rume do Novog Sada u dužini od 47,7 kilometara, koja će spojiti autoputeve ka Šidu i Subotici. Imaće četiri kolovozne trake širine po 3,5 metra, ali neće imati zaustavne trake, zbog čega neće biti kao klasičan autoput.

Njegova izgradnja je važna, jer se nadovezuje na pravac Ruma - Šabac - Loznica.

Laz: Veoma zahtevna saobraćajnica, duga 3 kilometra

Tunel Laz kroz planinu Jelicu, na Koridoru 11, trenutno je u izgradnji. Ovaj tunel nalazi se na deonici od Preljine do Požege i jedna njegova cev će biti duga 2.700, a druga 2.900 metara.

Kako ističu stručnjaci, ovaj deo saobraćajnice je veoma zahtevan, ne samo zbog topografije i geoloških uslova, već i zbog toga što je potrebno izmeštanje postojećih elektro-energetskih, telekomunikacionih, vodovodnih i gasnih instalacija na čak 73 lokacije, prenosi Blic.

Inače, ukupna dužina saobraćajnice Preljina – Požega je 30,9 kilometara, od čega je na čačanskoj teritoriji trasa duga 14,3 kilometra. Ukupna vrednost radova je 450 miliona evra.

Munjino brdo: Dve godine za probijanje

Munjino brdo je drugi tunel na istoj deonici, između Preljine i Požege, koja je u izgradnji. Biće dug oko 2.800 metara, a prema određenim procenama njegovo probijanje trajaće oko dve godine.

Skoro trećinu ove trase između Preljine i Požege činiće tri tunela, 35 mostova, 11 nadvožnjaka i tri petlje. Ova deonica povezaće Moravički i Zlatiborski okrug i veoma je važna za brži razvoj ovog dela Srbije i regionalno povezivanje.

Manajle: Do sada najduži izgrađeni

Manajle je sa 1.804 metara trenutno najduži izgrađeni tunel na auto-putevima u Srbiji, a nalazi se na južnom kraku Koridora 10, na deonici između Caričine doline i Vladičinog Hana. Osim što je najduži putni tunel u Srbiji, ujedno se pokazao i kao najzahtevniji za izgradnju, a Koridori Srbije su isticali da su radnici uspešno prevazišli probleme na koje se tokom radova nailazilo, usled nepovoljnih hidrogeoloških uslova.

Vrednost radova na ovom tunelu je 36,25 miliona evra, a tunel je opremljen najsavremenijim telekomunikacionim sistemima, saobraćajnom opremom i signalizacijom, kao i video-nadzorom, sistemom radio veza, SOS stanicama, nišama za sklanjanje vozila u kvaru, sistemom za dojavu požara, sistemom detekcije i praćenja nivoa otrovnih gasova u tunelu i merenjem brzine.

Tunelske cevi su međusobno povezane evakuacionim prolazima, koji su predviđeni za pešake i interventna vozila.

Progon: Jedan od najdužih na Koridoru 10

Tunel Progon je dugačak 1.107 metara, a nalazi se na obilaznici oko Dimitrovgrada na istočnom kraku Koridora 10. Ovaj tunel probijen je krajem 2013. godine i jedan je od najdužih na Koridoru.

Pored tunela "Progon" na ovoj deonici izgrađen je još jedan tunel dužine oko 300 metara, a vrednost svih radova bila je oko 41 milion evra.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala