Omski toksikolog negirao da je Navaljni lečen atropinom

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografija Bolnica u Omsku gde je hospitalizovan Aleksej Navaljni
 Bolnica u Omsku gde je hospitalizovan Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavni toksikolog Omske oblasti i Sibirskog federalnog okruga Aleksandar Sabajev je reči Alekseja Navaljnog, da mu je hitna pomoć ubrizgavala atropin, nazvao neistinitim.

Navaljni je rekao da mu je osoblje medicinske službe na aerodromu u Omsku saopštilo dijagnozu „trovanje“ i „dali mu dozu atropina“.

„Atropin je primenjen tokom boravka na intenzivnoj nezi prilikom reanimacije u bolnici hitne pomoći N1, ali zbog potpuno drugih indikacija i ne u onim dozama koje bi trebalo koristiti kao protivotrov hemijskim preparatima.
Dijagnoza „trovanje“ je bila prva i osnovna prilikom prijema, ali je tada isključena iz niza objektivnih i pouzdanih razloga i istraživanja“, rekao je Sabajev.

On je naveo da se Navaljni vrlo brzo oporavlja i to zahvaljujući koordiniranom radu lekara Omske bolnice.

Ruski bloger i lider opozicije Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Rusija: Bez dokaza ćemo situaciju oko Navaljnog smatrati provokacijom

Tvrdnje Navaljnog je demantovao i medicinski radnik hitne pomoći Artem Černjavski, koji je pomagao pacijentu od trenutka sletanja aviona u Omsk.  

„Izjave Alekseja Navaljnog o tome da mu je u avionu dat atropin nisu ništa više od fikcije! Atropin mu nije dat pre dolaska u bolnicu! Od prvih trenutaka smo stanje Navaljnog vodili kao koma nejasne geneze, što nije indikacija za primenu ovog leka. Pacijent je podvrgnut standardnom nizu postupaka u hitnoj pomoći kako bi se obezbedio njegov bezbedan prevoz do bolnice“, objasnio je Černjavski.

Ranije je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO) saopštila da je u telu ruskog opozicionara i blogera Alekseja Navaljnog pronađena supstanca slična po karakteristikama kao „Novičok“, ali koja nije na spisku zabranjenih hemikalija.

Podsetimo, nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala