Rusija: Bez dokaza ćemo situaciju oko Navaljnog smatrati provokacijom

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoRuski bloger i lider opozicije Aleksej Navaljni
Ruski bloger i lider opozicije Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija u potpunosti ispunjava sve svoje obaveze prema Konvenciji o hemijskom oružju, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OZHO Aleksandar Šuljgin, govoreći na 95. zasedanju Izvršnog saveta OZHO o situaciji oko blogera Alekseja Navaljnog. On je istakao da Rusija namerava da ovu situaciju smatra provokacijom sve dok ne dobije dokaze.
„Izuzetno smo zabrinuti kako se incident sa ruskim državljaninom Navaljnim na ruskoj teritoriji, zbog kojeg je hospitalizovan, tumači i predstavlja u nekim državama-članicama Konvencije“, istakao je Šuljgin.

On je objasnio da u velikom broju država, pre svega u Nemačkoj, pokušavaju da slučaj predstave kao da je Aleksej Navalni otrovan „toksičnom supstancom koja se može klasifikovati kao najnovije hemijsko oružje najviše klase“.

„Želimo odlučno da izjavimo da Rusija u potpunosti ispunjava sve svoje obaveze prema Konvenciji. Potpuno je i pre roka uništila sve zalihe hemijskog oružja, likvidirala odgovarajuću tehnološku opremu, doprinosi primeni režima verifikacije u objektima hemijske industrije i sprovodi međunarodnu saradnju u interesu neširenja“, naglasio je on.

Šuljgin je dodao da Moskva ne vidi spremnost Organizacije za zabranu hemijskog oružja na saradnju u „slučaju Navaljni“.

„Za sada ne vidimo nikakvu spremnost za saradnju sa nama. Sve se svodi isključivo na ‘megafonsku diplomatiju ‘“, rekao je Šuljgin.
„Dok nam se ne predstave dokumenti, materijali, uzorci, materijalni dokazi koji – kako kažu oni koji nas optužuju – dokazuju prisustvo navodno toksičnog bojevog otrova u analizama Navaljnog, sve dok ne sednu sa nama za pregovarački sto za zainteresovani dijalog na nivou eksperata, sve što se dešava oko ovog incidenta smatraćemo neobuzdanom propagandnom kampanjom laži ili, jednostavnije rečeno, bezvrednom provokacijom“, zaključio je stalni predstavnik Rusije.

Rusija se neće pravdati zapadnim zemljama zbog situacije sa blogerom Aleksejem Navaljnim, dodao je on.

„Uprkos svim sumnjivim apelima da sprovedemo nacionalnu istragu, sarađujemo sa OZHO itd, izjavljujemo da Rusija nikome ništa ne duguje: ni Nemačkoj, ni drugim zemljama, koje kategorično i neosnovano tvrde da Rusija je navodno kriva za ‘trovanje’ Navaljnog. Nemamo šta da im se pravdamo i ne nameravamo to da učinimo“, naglasio je diplomata.

„Naprotiv, pre svega Nemačka treba da konačno odgovori na četiri uzastopne molbe Generalnog tužilaštva za pravnu pomoć. Ona je dužna da nam dostavi sve materijale i materijalne dokaze koji, u tumačenju nemačke strane, dokazuju zločin protiv građanina Rusije. Konačno, pošto su nemački partneri preneli ovo pitanje na platformu u Hag i odlučili da iskoriste potencijal OZHO-a, oni imaju obavezu da sarađuju sa nama u konvencionom polju. Takav zahtev smo im poslali i čekamo predmetni odgovor, a ne formalni odgovor“.

Ranije je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO) saopštila da je u telu ruskog opozicionara i blogera Alekseja Navaljnog pronađena supstanca slična po karakteristikama kao „Novičok“, ali koja nije na spisku zabranjenih hemikalija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala