Estonija pozvala ambasadorku iz Belorusije na konsultacije

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaZastava Estonije na jednom od brodova u luci Talin
Zastava Estonije na jednom od brodova u luci Talin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Estonije pozvalo je ambasadorku u Belorusiji Merike Kokajevu na konsultacije. Ona će otputovati u Talin 8. oktobra, saopštila je pres-služba estonskog Ministarstva.
„Belorusija je 2. oktobra pozvala svoje ambasadore iz Poljske i Litvanije u Minsk radi konsultacija i primorala je Poljsku i Litvaniju da isto postupe. Pored toga, Belorusija je zahtevala da se značajno smanji broj zaposlenih u diplomatskim predstavništvima obe zemlje u Minsku. U znak solidarnosti sa Litvanijom i Poljskom, Estonija je odlučila da pozove svog ambasadora na konsultacije“, navodi se u saopštenju.

Pozivanje ambasadora na konsultacije je politički korak, a ne pravni. To znači privremeni odlazak ambasadora, ali se njegov status, uključujući pravo na povratak u prestonicu, ne menja, ističe se u saopštenju MIP Estonije.

Nakon što je EU nedavno uvela sankcije za 40 visokih zvaničnika Belorusije, Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje je Poljskoj i Litvaniji predložilo da do 9. oktobra smanje diplomatsko prisustvo u Belorusiji. Kako je saopšteno, to je povezano sa „otvoreno neprijateljskim gestovima“ te dve zemlje prema Minsku, koje se otvoreno mešaju u unutrašnje poslove i ignorišu osnovna suverena prava Belorusije.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala