Otvara se konzulat Albanije u Bujanovcu?

CC0 / Pixabay / Zastava Albanije
Zastava Albanije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj kaže da će uskoro biti određeno kolikim iznosom će raspolagati albansko-kosovski fond za Albance na jugu Srbije, kao i da se očekuje otvaranje konzulata Albanije u Bujanovcu.

Prema navodima Cakaja, „intervencija Albanije i Kosova da finansijski podrže Preševsku dolinu nije samo nacionalni zadatak, već i neophodna politička akcija".

„Biće formirana tehnička grupa koja će imati dva zadatka. Da izvrši opštu procenu, kojim iznosom će raspolagati fond, kao i postupak i način dodele sredstava", kaže Cakaj, prenosi Nacionali.info.

Prema njegovim rečima, najnerazvijeniji region u Srbiji je jug naseljen albanskom većinom.

Cakaj je naglasio da se očekuje da će se generalni konzulat Albanije po prvi put otvoriti u gradu Bujanovcu. 

Zastava Albanije - Sputnik Srbija
Misle da je Balkan švedski sto: Albanci prisvajaju sve što požele ― od Obilića do Lešnice

„Čekamo pozitivan odgovor da bismo prvi put otvorili generalni konzulat Albanije u gradu Bujanovcu", kaže albanski ministar.

Na pitanje koje su glavne potrebe Albanaca na jugu Srbije, šef albanske diplomatije je podvukao da potrebe neće utvrđivati Albanija i Priština, već će se to određivati u procesu konsultacija sa lokalnim vlastima Preševa, Bujanovca i albanskim predstavnicima u Medveđi.

On je rekao da će zajednički fond biti trajan i menjaće se po potrebi.

„Takođe ćemo se fokusirati na projekte koji se odnose na obrazovanje i jačanje nacionalnog identiteta. Moramo pretvoriti svoju volju da podržimo Dolinu u strukturirani makro-plan, koji uključuje sva pitanja, od obrazovanja do zdravstva i druga pitanja. To će biti učinjeno putem međudržavnog fonda Republike Albanije i Kosova", kaže on, prenosi portal Bujanovačke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala