Misle da je Balkan švedski sto: Albanci prisvajaju sve što požele ― od Obilića do Lešnice

© AP Photo / VISAR KRYEZIUZastava Albanije
Zastava Albanije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Albanski premijer Edi Rama predstavio je na Fejsbuku prirodne lepote Severne Makedonije ― Kanjon Lešnice, kao deo Albanije i nastavio sa tradicijom prisvajanja svega što se Albancima svidi.

Godinama Albanija bezuspešno „baca oko“ na teritorije svojih suseda, kulturno i versko nasleđe, ali i istorijske ličnosti pokušavajući da ih, uprkos činjenicama, predstavi kao svoje.

Albanci prisvajaju srpske svetinje

Nedavno je prištinska Koha objavila da pravoslavni manastiri i crkve iz perioda Nemanjića ne pripadaju Srbiji, već da je u pitanju navodno „drevno albansko nasleđe“ nastalo na vizantijskim spomenicima u srednjem veku.

To je bio samo nastavak obmane koju je nekoliko meseci ranije započela albanska televizija „Top kanal“ u navodno dokumentarnom filmu u kojem se srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji proglašava albanskim, a Srbija biva optužena za krađu albanske istorije

Nakon reakcije srpske strane, da su to svetinje srpske pravoslavne crkve i kulturno nasleđe Srbije i da će tako i ostati, albanska strana je utihnula.

Parola – ako nemaš svoje, uzmi tuđe

Albancima nije strano ni prekrajanje istorije zarad prisvajanja velikana i junaka koji nisu albanskog porekla.

S vremena na vreme pokušavaju da kao svoje, predstave i Đurđa Kastriotija, poznatijeg kao Skenderbeg, Miloša Obilića, Karađorđa Petrovića, Aleksandra Makedonskog… 

Pipci Tirane na jugu Srbije: Novi korak ka ostvarenju albanskog plana

Srpskom vladaru Đurđu Kastriotiju podigli su i spomenik u Tirani kao albanskom heroju, a prema albanskom tumačenju, Miloš Obilić je Albanac Miluš Kopilići, rođen u okolini Ohrida, navodno sin albanskog sveštenika iz porodice Blošmi.

Tvrde i da Karađorđe Petrović potiče od albanskog plemena Klimenti, po njegovom rođenom dedi koji se navodno zvao Jovan Mršin Klimenta, a albanski političar Razif Haliti tvrdio je da nema potrebe ulaziti u rasprave jer je Aleksandar Makedonski – Albanac. Haliti je objasnio da je „Veliki Leka” pripadnik plemena Pelazgi (starosedeoci Grčke) i pozvao se na autoritete kao što je Plutarh.

San o „velikoj Albaniji“ posebna priča

Velika Albanija“ se još 2013. nalazila na naslovnoj strani udžbenika geografije za četvrti razred srednje škole u Albaniji. Mapu čini međunarodno priznata država Albanija obogaćena sa „albanskim područjima“ u Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Grčkoj. Pored Kosmeta, u Srbiji je kao albansko ucrtano i područje Bujanovca i Preševa. Sva „albanska područja“ su grafički odvojena od mape Albanije, ali su označena istom bojom.

I dok Albanci sanjaju svoj veliki san, Balkan tretiraju kao švedski sto sa koga uzimaju šta god stignu i proglašavaju svojim. Ipak, od činjenica, ne mogu sakriti sve što su pokušali da ukradu. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala