Panteri i Vukovi na gotovs: Paravojske u Americi mobilisane – naoružani do zuba čekaju znak /video/

© AP Photo / Allison DinnerParavojne formacije u Americi
Paravojne formacije u Americi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjenim Američkim Državama, koje mesecima drmaju protestni skupovi zbog policijskih ubistava Afroamerikanaca, sve češće patroliraju do zuba naoružani muškarci, pripadnici raznih desničarskih i paravojnih formacija.

Prizor čete Afroamerikanaca, naoružanih puškama i obučenih u crne uniforme, kako defiluje tokom protesta u američkom gradu Lafajetu u Luizijani, poslednji je u nizu koji obilazi svet.

Paramilicija koja sebe naziva „Ne za......j se sa nama“ (NFAC) okupila se kako bi demonstrirala protiv policijskog nasilja, tačnije, došli su da izraze protest zbog ubistva Trejforda Pelerina, Afroamerikanca, u tom gradu u avgustu. 

„Crna policija“ paradira mesecima

Ista grupa marširala je i tokom protesta krajem jula u Kentakiju, na kom su tražili pravdu za Afroamerikanku Brijanu Tejlor, koju je usmrtila policija.

„Crna policija“, kako je još ova grupa nazivana, bori se za prava crnaca i separatizam, a njeni članovi za sebe tvrde da su bivši vojnici i „crni nacionalisti“.

Mediji ih nazivaju i „Crni panteri“ i prvi put su viđeni u javnosti na protestu u Džordžiji 12. maja ove godine.

Pre nekoliko dana, Afroamerikanci su protestovali u Hartfordu zahtevajući pravo da nose oružje i „brane sebe i svojinu“. Među najistaknutijima su bili članovi „Brigade za samoodbranu“ koja se za to zalaže od 2017. godine.

Belci spremni da odgovore

S druge strane, u trenucima ključanja rasne netrpeljivosti u Americi, okupljaju se i beli suprematisti, desničarska grupa poznata kao „Ponosni momci“. 

Članovi te grupe se zalažu za pravo na nošenje oružja, protiv su feminizma i rodne ravnopravnosti, a za sebe kažu da su „zapadni šovinisti“. Drugi ih ocenjuju kao grupu koja promoviše mržnju. Opisuju ih kao mizoginu, islamofobnu, transfobnu i antiimigracionu organizaciju.

Tu je i grupa „Američki vuk“. Naoružani kalašnjikovima i dobro istrenirani za borbu, pripadnici ove formacije od skoro poseduju i kamion sa ugrađenim vodenim topom, a cilj im je razbijanje protesta “Crni životi su vredni”. 

Pripadnik grupe Ponosni momci - Sputnik Srbija
Ja sam šovinista! „Ponosni momci“ u crno-žutim uniformama o kojima bruji planeta 

Oni ne želi da se „Američki vuk“ naziva milicijom ili vojnom formacijom jer to može da „uplaši ljude“. Za sebe kažu da „politički pokret“, koji dolazi direktno iz „centra društva“. Cilj im je „spasavanje Amerike“ jer mračne sile žele da sruše vladu i u Americi uvedu socijalizam.

Tokom protesta u Luizijani došlo je do sukoba demonstranata i do zuba naoružane grupe, koja sebe naziva „Američke patriote“.

Usijana atmosfera pred predsedničke izbore

Usijanu atmosfera u SAD dodatno podgreva i približavanje predsedničkih izbora. Mnoge od ovih grupa otvoreno biraju stranu i može se ponoviti situacija od pre četiri godine kada je u finišu kampanje  paravojna formacija koja sebe naziva „Tri persent sekjuriti fors“ započela mobilizaciju svojih pripadnika kao i ubrzane borbene treninge svojih pristalica i zapretila neredima ukoliko njihov kandidat ne pobedi na američkim predsedničkim izborima.

Prema pojedinim podacima u Americi postoji na desetine paravojnih formacija, a pripadnici oružanih snaga SAD u nekim situacijama prećutno odobravaju prisustvo naoružanih civila na ulicama i njihov angažman na protestima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala