Ja sam šovinista! „Ponosni momci“ u crno-žutim uniformama o kojima bruji planeta 

© AP Photo / Noah BergerPripadnik grupe "Ponosni momci"
Pripadnik grupe Ponosni momci - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Ponosni momci“ došli su pod najveću lupu javnosti od kada postoje. Nakon što je ekstremno desničarska grupa pomenuta u debati američkih predsedničkih kandidata, njeni lideri ne skrivaju zadovoljstvo. Šta se o njima zna?

Aktuelni američki predsednik i kandidat za novi mandat u Beloj kući Donald Tramp na udaru je kritika jer nije jasno osudio ekstremno desničarske grupe.

Tokom prve debate moderator Kris Valas upitao je Trampa da li bi direktno osudio rasističke grupe, a Bajden je tada spomenuo „Ponosne momke“.

„Ponosni momci, povucite se i budite u pripravnosti“, rekao je Tramp i izazvao burne reakcije.

Dan kasnije pokušao je da se „izvuče“, rekavši novinarima: „Ne znam ko su ‘Ponosni momci’. Ko god da su, treba da se povuku“.

Ko su „Ponosni momci“?

Grupu „Ponosni momci“ osnovao je kanadsko-britanski aktivista i suosnivač magazina „Vajs“ Gejvin Mekinis 2016. godine uoči predsedničkih izbora u SAD. On se ubrzo povukao iz organizacije.

Grupi se priključuju isključivo muškarci koji sebe opisuju kao „zapadne šoviniste“. Uglavnom nose crno-žute polo majice i većinom su belci.

Prilikom pridruživanja grupi polažu su zakletvu koja glasi: „Ja sam ponosni zapadni šovinista, odbijam da se izvinim zbog stvaranja modernog sveta“.

Osim u SAD, ima ih i u Kanadi, Australiji i Velikoj Britaniji.

© AP Photo / Allison DinnerČlanovi grupe "Ponosni momci"
Ja sam šovinista! „Ponosni momci“ u crno-žutim uniformama o kojima bruji planeta  - Sputnik Srbija
Članovi grupe "Ponosni momci"

Kako ih drugi vide?

„Ponosni momci“ su od strane civilnih organizacija okarakterisani kao grupa koja promoviše mržnju. Opisuju ih kao mizoginu, islamofobnu, transfobnu i antiimigracionu organizaciju. FBI ih je 2018. godine klasifikovao kao „ekstremističku grupu“.

Međutim, „Ponosni momci”, sebe ne doživljaju kao rasiste već tvrde da žele da se vrate tradicionalnim „zapadnim“ vrednostima, a ne odbacuju ni elemente teorije zavere o „belom genocidu“.

Članovi se zalažu za pravo na nošenje oružja, protiv su feminizma i rodne ravnopravnosti.

Osuđuju nasilje ali…

Iako „Ponosni momci“ deklarativno osuđuju nasilje, njihovi članovi godinama učestvuju u nasilnim sukobima. Često se sukobljavaju sa pripadnicima „Antife“, ekstremno levičarske grupe.

Oni se izričito protive protestima pokreta „Crni životi su važni". 

Protest Antife u Portlandu - Sputnik Srbija
Razbijajte sad! „Antifa“ — oružje u rukama skrivenog vođe ili savremeni Robin Hud

Nedavno su učestvovali u nasilnim sukobima sa antifašistima u Portlandu, gde već mesecima traju protesti zbog policijske brutalnosti i rasizma.

Direktor FBI Kristofer Vrej je izjavio da su rasističke grupe u najvećoj meri odgovorne za sukobe sa smrtnim ishodom koji su se u poslednje vreme dogodili u SAD.

Ljubav prema Trampu

„Ponosni momci“ ne skrivaju da podržavaju Trampa, prisustvujući mitinzima, a njegove izjave često završe i kao slogani na njihovim majicama. Na crvenim kapama koje često nose piše „Učinite Ameriku ponovo velikom", što je Trampova mantra.

Sada im je Tramp, svesno ili nesvesno, dao vetar u leđa, te je jedan od lidera „Ponosnih momaka“ Enrike Tario napisao na Instagramu da ga je „obradovalo što ih je predsednik pomenuo u debati“.

A koliko je debata donela njihovom „proboju“ u javnost pokazuje i grafikon pretrage imena grupe na internetu poslednjih dana.

​Inače, popularne društvene mreže ukinule su sve naloge „Ponosnih momaka“ pre dve godine, a od tada su oni intenzivirali svoje prisustvo na skupovima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala