Bugarski poslanik: Evropa nema uticaja na Bugarsku u borbi sa korupcijom

© Sputnik / Юriй Somov / Uđi u bazu fotografijaBivši bugarski ministar: Nacrt budžeta – znak da će narednoj vladi ostati prazna kasa
Bivši bugarski ministar: Nacrt budžeta – znak da će narednoj vladi ostati prazna kasa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski parlament predlaže da se Bugarskoj ostavi mehanizam saradnje i verifikacije koji ima za cilj kontrolu pravosudnih reformi i borbu protiv korupcije. Ovaj zaključak su doneli članovi Evropskog parlamenta i evropski komesari, komentarišući situaciju u Bugarskoj. Bugarski sociolog kaže da Evropa nema instrumente uticaja na Sofiju.

Portparol Evropske narodne partije Manfred Veber je podržao vladu Bojka Borisova. Prema mišljenju političara, u periodu borbe sa kovidom 19, parlament, na čijoj ostavci insistira predsednik Rumen Radev, opozicija i deo demonstranata, ne bi trebalo da budu raspušteni. U Bugarskoj će na proleće biti održani još jedni parlamentarni izbori, podsetio je Veber.

Zastave EU isred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija
Bugarska zbog korupcije može da ostane bez evropskih sredstava

„U Bugarskoj funkcioniše demokratija, državom upravlja vlada koja je izabrana demokratskim putem. Od leta su svakoga dana demonstracije, ne može se tvrditi da nema slobode reči i slobode medija. Premijer Bojko Borisov je uvek podržavao omladinu u nastojanju da izražava svoje mišljenje. Zašto baš sada, u periodu pandemije, da se raspusti parlament“, izjavio je političar.

Poslanik Evropske ujedinjene levice Kler Dejli, sa druge strane, ponovo je oštro reagovao prema bugarskoj vladi. Evropska unija zna šta se dešava u Bugarskoj, a sama Sofija radi šta hoće, istakao je političar.

„Vladajući krugovi u Bugarskoj se pretvaraju da rade ono što Komisija zahteva, onda rade šta hoće i smeju vam se. To smo čuli od Evropske narodne partije, koja smatra da korupcija nije bitna, da manipulacija nije bitna. Kancelarki Angeli Merkel se sviđa Borisov, a predsednik Evropske narodne partije Donald Tusk nije dao reč jedinom opozicionom poslaniku u grupi, Radanu Kinevu, jer se plaši šta će reći“, rekao je Dejli. 

Mišljenje je podeljeno i među bugarskim evropskim poslanicima. Radan Kinev, koji nije mogao da izlaže u Evropskom parlamentu, kasnije je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je diskusija bila razočarenje za mnoge, jer se „utopila u međustranačke prepirke“.

Političar je istakao da je Evropski parlament ipak uspeo da ispuni svoje glavne zadatke: da obrati pažnju na aktivnosti premijera Borisova i glavnog tužioca Ivana Geševa i da otvori oči Evropskoj narodnoj partiji na činjenicu da je šef bugarske vlade „problem, a ne predmet ponosa“.

Zgrada Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija
Bugarski evropski poslanik: Evropa lišava vladu Borisova poverenja i šalje je u međunarodnu izolaciju

Angel Džambazki je podržao bugarsku vladu i izjavio, da se u rezoluciji, koju je pripremio Evropski parlament prošle nedelje o stanju vladavine zakona, iz nekog razloga govori o istopolnim brakovima i Istanbulskoj konvenciji.

Prema mišljenju bugarskog sociologa, člana opozicione Bugarske socijalističke partije Ive Hristova, Evropa nema uticaja na Bugarsku u borbi sa korupcijom.

„Evropa nema apsolutno nikakve alate, osim raspodele sredstava i njihovog ukidanja, i nema uticaja na takve režime kao što je u Sofiji. Dozvolili smo takav način upravljanja, koji postoji već deset godina i koji je sramota za Bugarsku i Evropu", rekao je Hristov u emisiji na bugarskoj televiziji „bTV“.

U Bugarskoj je tokom 2019. godine bilo nekoliko korupcionih skandala, koji su doveli do ostavki visokih zvaničnika. Tadašnja ministarka pravde Cecka Cačeva i zamenik predsednika vladajuće partije GERB Cvetan Cvetanov su otišli sa svojih pozicija, kada je objavljeno da su kupili nekretnine po preferencijalnim uslovima.

Ministar poljoprivrede Rumen Porožanov je takođe podneo ostavku posle skandala sa poljoprivrednim fondom, jer je bio optužen za protekciju kompanija, koje su tvrdile da dobijaju evropska sredstva za izgradnju nekretnina za turiste.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala