Bugarska zbog korupcije može da ostane bez evropskih sredstava

© Sputnik / // REUTERS, Yves HermanZastave EU isred sedišta EU u Briselu
Zastave EU isred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rezolucija koju je EU usvojila po pitanju korupcije u Bugarskoj može dovesti do toga da se ubudće sredstva iz evropskih fondova za potrebe te balkanske zemlje budu dodeljivala daleko komplikovanije, smatra politički analitičar i rukovodilac odseka za političke nauke Novog bugarskog univerziteta Ivan Načev.

Kako je rekao, Evropa je već u dva navrata, i preko izveštaja Evropske komisije i putem rezolucije koju je usvojio Evropski parlament, skretala pažnju Sofiji da je upoznata sa korupcijom u Bugarskoj na najvišem nivou.

„Po svemu sudeći izgleda da to nimalo ne interesuje bugarsku vlast“, ocenio je.

Govoreći o tim evropskim sredstvima, Načev je rekao da ona u svim zemljama EU služe kako bi se povećao životni standard građana, dok u Bugarskoj to nije slučaj.

„To je veliki problem i u dugoročnoj perspektivi to kači svakog građanina ponaosob“, dodao je.

Podsetimo, poslanici parlamenta EU su većinom glasova podržali dokument koji predlaže da se nastavi nadzor sprovođenja pravosudnih reformi i borbe protiv korupcije u Bugarskoj.

Prema rezoluciji bugarska vlada bi trebalo strožije da kontroliše trošenje evropskih fondova i da građanima garantuje pristup informacijama o tome kako se koristi novac od poreza i da li se usmerava na bogaćenje ljudi u vladajućoj stranci GERB.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala