Kanada prekinula izvoz oružja Turskoj zbog sukoba u Nagorno-Karabahu

© AP PhotoAzerbejdžanske snage uništavaju most koji povezuje Jermeniju i Nagorno-Karabah
Azerbejdžanske snage uništavaju most koji povezuje Jermeniju i Nagorno-Karabah - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Kanade Fransoa-Filip Šampanj je izjavio da je zaustavio sve dozvole za izvoz u Tursku zbog izveštaja o upotrebi kanadskog oružja u sukobima u Nagorno-Karabahu.

Prema rečima Šampanja, u poslednjih nekoliko dana pojavile su se tvrdnje da se kanadska tehnologija upotrebljava u vojnim sukobima u Nagorno-Karabahu. Ministar spoljnih poslova Kanade je dao nalog da se ove tvrdnje istraže.

„U skladu sa strogim kanadskim režimom kontrole izvoza i istragom, suspendovao sam odgovarajuće dozvole za izvoz u Tursku“, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova. 
Artiljerijski položaji u selu Madagis u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Kanada objasnila pod kojim uslovom će obustaviti izvoz oružja Turskoj

Kanadski ministar spoljnih poslova prošle nedelje je rekao da će obustaviti izdavanje dozvola za izvoz vojnih proizvoda u Tursku, ako se utvrdi da njihova upotreba dovodi do kršenja ljudskih prava. Šampanj je tada naveo da je on za „pridržavanje najvišim standardima“ prilikom razmatranja zahteva za izvoz, a takođe je ukazao na činjenicu da Kanada poštuje ugovor Ujedinjenih nacija o trgovini oružjem.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala