Kanada objasnila pod kojim uslovom će obustaviti izvoz oružja Turskoj

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaArtiljerijski položaji u selu Madagis u Nagorno-Karabahu
Artiljerijski položaji u selu Madagis u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Otava će obustaviti izvoz oružja Turskoj ako utvrdi da njegova upotreba dovodi do kršenja ljudskih prava, rekao je kanadski ministar spoljnih poslova Fransoa-Filip Šampanj u intervjuu agenciji „Kanadijan pres“.
Ta njegova izjava usledila je nakon što je jermenski premijer Nikol Pašinjan pozvao NATO da objasni zašto turski lovci F-16 bombarduju Karabah i ubijaju civile. Kako je naveo premijer, "teroriste sa Bliskog istoka", koji se bore na strani Azerbejdžana, sponzoriše Ankara.

Kanada podržava "održavanje najviših standarda" prilikom razmatranja zahteva za izvoz oružja, uključujući ugovor Ujedinjenih nacija o trgovini oružjem, rekao je kanadski ministar. On je dodao da je odmah naložio da se istraže navodi jermenskog premijera.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija
Jermenski premijer: Ne može biti primirja dok Turska ne bude uklonjena iz južnog Kavkaza

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Dve strane se međusobno optužuju za iniciranje sukoba. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji razgraničenja u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika.

Vlasti su proglasile vanredno stanje i mobilizaciju u Karabahu. Jermenija je takođe proglasila ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Predsednici Vladimir Putin, Donald Tramp i Emanuel Makron pozvali su Jerevan i Baku da se obavežu da će nastaviti bezuslovne pregovore.

Pročitajte još:

https://ria.ru/20201002/turtsiya-1578130896.html

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala