Iran ima plan za Nagorno-Karabah

© AP Photo / Vahid SalemiTeheran
Teheran - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran je pripremio plan za mirno rešavanje sukoba u Nagorno-Karabahu između Azerbejdžana i Jermenije, saopštio je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova te zemlje Said Hatibzade.

„Od početka sukoba Iran je obema stranama govorio da taj višegodišnji spor neće rešiti vojnim putem. Poštujući teritorijalni integritet Azerbejdžana i neophodnost povlačenja vojske iz okupiranih gradova ističemo da vojni konflikt momentalno treba da bude obustavljen u cilju početka sveobuhvatnog dijaloga“, naveo je on.

Iran je pripremio detaljan plan u vezi s tim zasnovan na pomenutoj bazi.

„On će biti realizovan u okviru konsultacija sa obe zemlje i zemljama regiona“, rekao je Hatibzade a prenosi agencija Mehr.

Detalji plana nisu obelodanjeni.

Šef iranske diplomatije Mohamed Džavad Zarif je nedavno o situaciji u Nagorno-Karabahu razgovarao s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom. Oni su izrazili zabrinutost zbog prebacivanja boraca iz Sirije i Libije u taj region i pozvali na hitan prekid vatre i deeskalaciju.

Situacija u Nagorno-Karabahu

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala