Tajne najmisterioznije softverske kompanije: Rade za CIA i FBI, pomagali u hvatanju Bin Ladena

© REUTERS / Dado RuvicCIA
CIA - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka softverska kompanija „Palantir“ jedna je od najtajanstvenijih na svetu. Postoji već 17 godina, do skora se nije znalo ni gde joj je sedište, a klijenti su joj CIA, FBI, NSA, policija, a američki mediji tvrde da su imali značajan udeo u hvatanju Osame Bin Ladena.

Ova kompanija je posle 17 godina izašla na berzu, pa su zbog toga otkrivene neke njene tajne.

Izlazak na berzu „Palantira“ najveća je tehnološka ponuda na Vol stritu od prošlogodišnjeg pojavljivanja Ubera i Sleka, piše AP.

Specijalne snage Iraka, Jordana i SAD tokom vojne vežbe u Amanu - Sputnik Srbija
Američki komandos ispričao kako je ubio Bin Ladena

Ne samo što je tajnovita, već je za mnoge ova softverska kompanija i ozloglašena, te je prate brojne kontroverze, a pogotovo što je, kako se smatra. osnovana novcem CIA. Iako ima veoma respektabilne klijente, za 17 godina rada nikada nije ostvarila profit, pokazali su dokumenti koji su objavljeni uoči izlaska na berzu, I pored toga, samo prvog dana na berzi, vrednost njenih akcija zabeležio je skok od 31 odsto.

Prema onome što se pomalo zna o ovoj kompaniji, ona navodno pomaže vladama i tajnim službama u lovu na teroriste i kriminalce, pa je njen poslovni model tajnovitost.

Budući da je izašla na berzu, sada se saznalo da joj je vrednost procenjena na 22 milijarde dolara, ima 125 klijenata, među kojima su CIA, FBI, NSA, američki marinci, policija nemačke pokrajine Hesen... Sedište joj je u Silicijumskoj dolini i ima oko 2.400 zaposlenih.

Kako su objavljivali američki mediji, „Palantir“ je pomagao u otkrivanju skrovišta Osame bin Ladena, ali i investicionog prevarante Bernija Madofa.

 

© AP PhotoOsama bin Laden
Tajne najmisterioznije softverske kompanije: Rade za CIA i FBI, pomagali u hvatanju Bin Ladena - Sputnik Srbija
Osama bin Laden

Osnivači kompanije su Aleks Karp i Peter Til, koji će izlaskom na berzu uzeti milijarde za svoju kompaniju.

 

Til je jedan od najbogatijih Nemaca, koji je veliki novac već zaradio preko svoje mnogo poznatije kompanije „Pej Pal“.

Njegov partner ima pomalo neobičan životni put. Iako Amerikanac, studirao je na Geteovom univerzitetu u Frankfurtu kod čuvenog nemačkog filozofa Jirgena Habermasa.

Haker za kompjuterom - Sputnik Srbija
Ruski Savet bezbednosti: Najviše sajber-napada dolazi iz SAD

Kompanija je, prema onome što je objavljeno u američkim medijima, nastala posle terorističkih napada na Njujork i Vašington 2001. godine. Tada je Til navodno odlučio da napravi kompaniju koja će velikim količinama podataka pomagati u lovu na teroriste, što je finansijski pomoglo i investiciono odeljenje CIA. Prvi angažman „Palantira“ bio je za vreme ratova u Avganistanu i Iraku.

Osim tajnih službi, „Palantir“ radi programe i za druge kompanije, kao što su „Erbas“, „Fijat Krajsler“ BP...

„Palantir“ je prošle godine imao promet od 742 miliona dolara, a sada, prema tumačenju analitičara, žele da postanu profitabilni saradnjom sa komercijalnim preduzećima.

Tajnovitost i sumnje u finansijske izveštaje nisu jedino što je kontroverzno kod „Palantira“. Ova kompanija navodno je bila umešana i u veliki skandal firme „Kembridž analitika“ koja je optužena da je zloupotrebljavala podatke sa Fejsbuka.

U Meksiku su ovu kompaniju optužili da ugrožava ljudska i građanska prava, jer pomaže američkog imigracionoj službi u hapšenjima i nadzoru.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala