Američki komandos ispričao kako je ubio Bin Ladena

© AP Photo / Maya Alleruzzo, FileSpecijalne snage Iraka, Jordana i SAD tokom vojne vežbe u Amanu
Specijalne snage Iraka, Jordana i SAD tokom vojne vežbe u Amanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pripadnik američkih „foka“ koji je izjavio da je upravo on ubio vođu terorističke grupe Al Kaida, Osamu bin Ladena, objavio je memoare u kojima je opisao poslednje trenutke „teroriste broj jedan“, piše list „Dejli mejl“.
Znak CIA na zidu - Sputnik Srbija
CIA: Ubijen zet Bin Ladena, drugi čovek Al Kaide

Nova knjiga „Operativac“ čiji je autor 41-godišnji vojnik Robert O'Nil izašla je ove nedelje. U njoj autor detaljno prepričava događaje te noći 2011. godine. U knjizi se navodi da se O'Nil lice u lice suočio sa teroristom nakon što su specijalne jedinice uklonile i poslednju liniju odbrane u skloništu Bin Ladena u pakistanskom Abotabadu, piše „Dejli mejl“.

Prema podacima obaveštajne službe, specijalnim snagama je trebalo da pronađu Bin Ladenovog sina Halida, koji je bio „poslednja linija odbrane oca“. Nakon što je 23-godišnji Halid ubijen, vojnici su požurili da pregledaju druge prostorije.

Na kraju je O'Nil video teroristu „višeg i mršavijeg nego što je očekivao, sa kraćom bradom i sedom kosom“. Vojnik je u njega pucao dva puta. „Bin Ladenova glava se raspala i on je pao“, opisuje događaje autor knjige.

Kim Džong Un - predsednik Severne Koreje - Sputnik Srbija
Bin Ladenove ubice kreću na Kima

U saopštenju specijalca koji je objavila izdavačka kuća „Skribner“ on je želeo da pokaže „ljudsku stranu“ borbe.

2012. godine jedan drugi vojnik koji je učestvovao u operaciji, Met Bisonet, napisao je knjigu „Težak dan“ pod pseudonimom Mark Oven. U knjizi je detaljno govorio o napadu, ali nije imenovao osobu koja je likvidirala teroristu. Bisonetu su pretili zatvorom zbog toga što nije Pentagonu predao knjigu na proveru pre donošenja odluke o objavljivanju i naređeno mu je da vladi plati 6,6 miliona dolara.

Predstavnik izdavačke kuće „Skribner“ saopštio je da je O'Nilova knjiga prošla svu potrebnu proceduru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala