Nije bilo skandiranja „Kosovo je srce Srbije“ ispred Ljeviške, venčao se crnogorski par

© Sputnik / Dejan SimićCrkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.
Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ispred crkve Bogorodice Ljeviške niko nije skandirao „Kosovo je srce Srbije“, objavio je portal Kossev, navodeći da je u pitanju bilo lažno prijavljivanje i da je policija sa tim upoznata. Kako se navodi, jučerašnji događaj odigrao se potpuno drugačije, a radilo se o venčanju na kojem nisu uzvikivane političke parole.

Prištinski mediji su prethodno objavili da je grupa navijača iz Prizrena nadomak crkve Bogorodice Ljeviške uzvikivala „Kosovo je srce Albanije“, tvrdeći da su tako reagovali jer je prethodnog dana grupa Srba ispred crkve uzvikivala „Kosovo je Srbija“.

„Venčao se crnogorski par, razvili su staru crnogorsku zastavu da bi se fotografisali posle venčanja, uz dozvolu dežurnog policajca“, naveli su u crkvenoj opštini Prizren.

Fotografija na kojoj se ispred Bogorodice Ljeviške vidi grupa mladih, kao i razvijena crnogorska zastava, postala je viralna i završila je u kosovskim medijima.

​Prištinski mediji su to nazvali provokacijom, a reagovao je i Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda, navodeći da „proslave i nacionalističke pesme uznemiravaju građane Prizrena“.

Kossev dodaje da se venčanje crnogorskog para održalo juče oko 16 časova u crkvi Bogorodice Ljeviške i da je mladoženja bio obučen u crnogorsku nošnju. Nakon fotografisanja u crkvi, izašli su ispred, gde ih je lokalni sveštenik, znajući za običaj razvijanja zastave, upozorio da zastavu ipak ostave u rancu.

Svatovi su na trenutak, ipak, razvili zastavu izašavši iz Ljeviške, i to nakon što su pitali policajca ispred crkve da li to mogu da učine kako bi se fotografisali.

„Kosovski policajac se složio, kazavši im da razume da je trenutak za njih poseban, i čak zaustavivši na trenutak saobraćaj. Bio je zaista korektan“, navodi izvor portala Kossev.

U crkvenoj opštini sumnjaju da je upravo to bio trenutak koji je fotografisala osoba za koju se navodi da vodi privatnu zanatsku radnju u neposrednoj blizini crkve, kao i da je tu fotografiju, koja je završila u kosovskim medijima, prosledila uz „netačne optužbe da su svatovi uzvikivali „Kosovo je srce Srbije“.

Bogorodica Ljeviška, koja je teško oštećena u martovskom pogromu, polako se obnavlja polako i sada je pod zaštitom Uneska.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala