Investiciona prilika decenije: Tržište koje bi moglo da vredi 12 biliona dolara

CC0 / piksabej / Ekologija
Ekologija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Investitori uvek sanjaju o jedinstvenim mogućnostima koje bi njihova mala ulaganja pretvorile u velikog diva, čime bi postali milioneri. Sudeći prema izveštaju investicione banke „Goldman Saks“, veliki potencijal rasta nazire se u ekološki prihvatljivim tehnologijama, odnosno u tzv. zelenom vodoniku.

To bi, kao se navodi, moglo da postane tržište vredno oko 12 biliona dolara do 2050. godine. S obzirom na velike izglede za rast, ulagači bi trebalo pomno da prate razvoj događaja, jer takvu priliku ne bi trebalo propustiti, ističu u „Goldman Saksu“.

Zeleni vodonik — tehnologija velikog potencijala

Tehnologijom pod nazivom „zeleni vodonik“, vodi se dodaju elektroliti i koristi se energija koja se dobija isključivo na prihvatljiv način za životnu sredinu. Ukazuju da se tim postupkom razdvaja atom vodonika od dva atoma kiseonika i da je vodonik idealna zamena za goriva bez emisija.

Za sada su troškovi postupka još uvek vrlo visoki jer troše puno energije. U svakom slučaju, troškovi obnovljivih izvora već se brzo kopiraju, čineći zeleni vodonik sve pristupačnijim i zanimljivijim rešenjem.

Kopenhagen - Sputnik Srbija
Kopenhagen će do 2025. godine postati prvi karbonski neutralan grad
Zbog svestranosti vodonika i pada troškova, „Goldman Saks“ veruje da tehnologija koja se na tome temelji ima ogroman potencijal. Stoga očekuju da će zeleni vodonik postati najveći potrošač energije u Evropi, što je trenutno u prvom planu njegovog razvoja.

To bi istovremeno udvostručilo potrebu za energijom na starom kontinentu, što je dobra vest za programere i dobavljače energije iz obnovljivih izvora. Takođe, postoji mogućnost obnove postojeće energetske infrastrukture koja uključuje cevi za plin i toplotnu energiju.

Kada se planovi i razvojni potencijal u Americi i Aziji pridruže evropskoj inicijativi, tržište „zelenog vodonika“ dobija na vrednosti, preneo je portal „Seebiz“.

Među vodećim kompanijama u razvoju je i američka kompanija „NekstEra“, a glavna finansijska direktorka je uverena da će njihova tehnologija biti ključna za budućnost bez emisija.

„Posebno smo oduševljeni dugoročnim potencijalom zelenog vodonika“, navela je ona.

Naravno, mnogo toga zavisi od pada troškova takvih tehnologija, ali ulagači će sigurno pomno pratiti to područje zbog velikog potencijala za rast.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala