Kopenhagen će do 2025. godine postati prvi karbonski neutralan grad

© Flickr / News OresundKopenhagen
Kopenhagen - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavni grad Danske, Kopenhagen, postavlja standarde za „pametne“ gradove sveta tako što će do 2025. godine postati prvi koji je potpuno karbonski neutralan.

Kopenhagen je poznat po svojim kanalima, odličnoj biciklističkoj kulturi, snažnoj ekonomiji, ukusnim jelima, zadivljujućoj arhitekturi i ljubaznim stanovnicima. To je jedan od gradova sa najsrećnijim stanovništvom, a to je uglavnom zbog kraćeg radnog vremena, besplatnog obrazovanja, dužeg godišnjeg odmora i visokog nivoa zdrave lične interakcije.

Danci definitivno znaju da uživaju u životu, i drže visoke standarde u svemu. Njihova voda s česme se svakodnevno strogo testira zbog čega je veoma čista, ugodna za piće i nema potrebe za dodavanjem hlora i hemikalija, a dostupna je besplatno na brojnim lokacijama u gradu.

Kopenhagen je sebi 2009. godine postavio ambiciozan cilj kada je bio domaćin COP15 globalne klimatske konferencije, a to je da bude motivacija, inspiracija i primer drugim gradovima širom sveta, piše kliks.ba.

U sklopu Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, Evropska unija se obavezala da će biti karbonski neutralna do 2050. godine. Sedamnaest članova Alijanse karbonski neutralnih gradova je obećalo da će karbonsku emisiju do 2025. godine smanjiti za 80 posto. Kopenhagen je tada najavio da će do 2025. godine postati prvi karbonski neutralan grad te je sada na dobrom putu. Glavni grad Danske se obavezao da neće ispuštati ugljen-dioksid u atmosferu. Drugim rečima, karbonske emisije se balansiraju finansiranjem ekvivalentne količine uštede na drugim mestima.

Karbonska neutralnost se može postići na dva načina:

  • balansiranjem emisije ugljen-dioksida uklanjanjem izvan prirodnih procesa
  • uklanjanjem ili odvođenjem ugljen-dioksida iz atmosfere kako bi se stvorila nadoknada za emisije na drugim mestima.

Kako bi se smanjila karbonska emisija, potrebno je eliminisati upotrebu uglja. Ugalj menja plin, ali je to još jedno fosilno gorivo. Pravi odgovor je implementacija 100 posto obnovljivih energetskih sistema.

Cilj Kopenhagena da bude karbonski neutralan do 2025. godine je usko povezan na rast, zaposlenost i kvalitet života.

Ovaj grad je 2014. godine postao glavni grad Zelene Evrope te predstavlja model za „zelenu ekonomiju“. Danska je odlučna da do 2050. godine postane potpuno nezavisna od fosilnih gorivima.

Smart Siti Kopenhagen je praktično laboratorija u kojoj se živi, to je grad gde se testiraju pametne tehnologije kako bi se pronašla rešenja za izazove koje donose urbanizacija i klimatske promene. Upotreba pametne tehnologije pomaže u unapređenju doživljaja grada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala