Vučić: Nagorno-Karabah upozorenje na opasnosti zamrznutog konflikta

Pratite nas
Ono što se dešava u Nagorno-Karabahu za sve nas je jedna velika pouka - da zamrznuti konflikti nikada nisu dobri, jer znače sukobe u budućnosti, na koje je međunarodna zajednica nemoćna, ukazao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Zato sam za to da stvari rešavamo danas i sutra, a ne da ih ostavljamo za našu decu", rekao je Vučić novinarima prenoseći ono što je govorio na sastanku sa Nacionalnim konventom o EU.

Kako je rekao, konflikt Jermenije i Azerbejdžana zbog Nagorno-Karabaha traje 30 godina, a samo smo se jedno jutro svi probudili i čuli da je - počeo rat.

Vučić je istakao da se u ovom konfliktu vidi da je ceo svet apsolutno nemoćan da uradi bilo šta i da su svi prepušteni, zapravo, sami sebi.

"Zato se svi u regionu, i svuda drastično naoružavaju, kupuje se oružja više nego ikada i zato je za nas važno da sagledamo sve iz tog ugla i da napravimo taktike za sprovođenje strategija bezbednosti i odbrane da budu takve da uvek možemo zemlju da sačuvamo, ako bi bilo ko pomislio da može da nas napadne", rekao je Vučić.

Kako kaže, to su važni zaključci za sve, jer se velike promene u svetu dešavaju.

"Pre šest meseci nije bilo moguće da izbije rat, a da svet nije u stanju da to zaustavi. Sada pojma nemaju šta da rade sa tim. Izdaće još 100 saopštenja, a ljudi ginu", primetio je Vučić.

Da se to ne bi nama desilo, moramo da snažimo ekonomiju, da vodimo politiku mira i stabilnosti i faktor odvraćanja potencijalnih agresora, poručio je predsednik.

Vučić je istakao da se u savremenom svetu politička moć meri ekonomskom snagom - rastom BDP-a, stepenom javnog duga i stopom nezaposlenosti, vojnom moći i zdravstvenom moći i kapacitetima

U skladu sa tim, predsednik je naveo da Srbija snaži ekonomsku moć, za šta su potrebni najbolji mogući odnosi sa svim velikim silama, zbog privlačenja investicija.

Po pitanju vojne moći, Srbija je vojno neutralna i čuvaće svoju neutralnost, jer mora da bude spremna sama da zaštiti svoj narod i zemlju.

"Srbija je jedna od tri ili četiri zemlje u Evropi koja se najbolje bori protiv korone, podiže zdravstvene kapacitete, gradi bolnice, kliničke centre, domove zdravlja, kupuje moderne uređaje, a učešće zdravstva u budžetu je sve veće", rekao je Vučić, preneo je Tanjug.

Srbija nema boljeg puta od puta u EU

Vučić je poručio danas da Srbija nema bolji put od evropskog, iako se, kaže, naša zemlja na putu za članstvo u EU suočava sa dvostrukim aršinima kada je reč o ispunjavanju uslova.

Vučić je tako odgovorio na pitanje medija da li mu teško pada činjenica da su naše susedne zemlje, poput Hrvatske, Bugarske i Rumunije, postale članice EU bez ispunjavanja svih uslova, dok se na drugoj strani Srbija ucenjuje Kosovom i Metohijom i drugim temama.

“Moje je da ozbiljno i racionalno vodim politiku i sagledam kako stvari u svetu stoje, a ne da vam kukam o dvostrukim aršinima i licemerju mnogih… Svi govore o dijalogu, a kada im kažete u lice ono što mislite, onda vam to stavljaju kao negativnu opasku u izveštajima, pošto nemate pravo da mislite drugačije”, rekao je Vučić.

Istakao je da, bez obzira na dvostruke aršine, Srbija nema bolji put od evropskog i da mora da nastavi taj put, ali istovremeno čuvajući svoje tradicionalne saveznike i prijatelje, kakvi su Rusija i Kina, i popravljajući odnose sa SAD, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala