Predsednik Azerbejdžana: Pregovori o Karabahu ne mogu biti jednostrani

© Press-služba prezidenta Azerbaйdžana / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da pregovori o rešavanju sukoba u Karabahu ne mogu da se vode jednostrano, Baku „mora da ima partnera“.

„Pregovori (o Karabahu) u suštini su zaustavljeni. Jer sam nakon njegove (jermenskog premijera) izjave ‘Karabah je Jermenija’ rekao da su pregovori nemogući. Međutim, kopredsedavajući Minske grupe tražili su od mene da Azerbejdžan pokaže više razumevanja... Rekao sam: u redu, hajde da pokušamo. Želimo da pronađemo miran put, zbog čega smo čekali mnogo godina. I da nije bilo ovog ometajućeg pristupa, pregovori bi se verovatno nastavili“, rekao je Alijev u intervjuu za katarsku televiziju „Al Džazira“.

Prema njegovim rečima, sastanci sa jermenskim premijerom bili su besmisleni i formalni.

„Govorio mi je da teritorije neće biti vraćene. Ako to ne žele da rade, ako su protiv principa koje je dugo godina razvijala Minska grupa i uništavaju pregovore, o čemu onda možemo da razgovaramo? Pregovori ne mogu da se vode jednostrano. Moramo imati partnera. Međutim, Jermenija još uvek nije partner u pregovorima“, istakao je Alijev.

Azerbejdžanski predsednik rekao je da Baku nikada nije odbijao da pregovara o Nagorno-Karabahu.

On je objasnio da je je Azerbejdžan prethodnih godina prolazo kroz teška vremena u pregovaračkom procesu, ali da je postojao proces. To nije bilo gubljenje vremena i da su napredovali. Takođe je dodao da je on uključen u pregovarački proces od 2003. godine.

„Radio sam sa dva bivša predsednika Jermenije. Napredovali smo i nije bilo lako. Imali smo puno nesuglasica. Međutim, kretali smo se korak po korak napred i razvijali ono što smo postigli do ovog trenutka“, objasnio je Alijev.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija
Pašinjan: Jerevan uvek spreman na mirno rešenje u Karabahu

Azerbejdžanski lider istakao je da su sadašnje jermenske vlasti poništile prethodne uspehe u pregovorima. Prema njegovim rečima, svu „odgovornost“ snosi premijer Jermenije Nikol Pašinjan i njegova vlada.

„Ne možete tako da se ponašate na pregovorima, ne možete tako provocirati Azerbejdžan“, rekao je Alijev.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan ranije je odbacio optužbe Bakua da je jermenska strana ometala pregovore o Karabahu. Takođe je rekao da pozdravlja poziv lidera Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske na prekid vatre.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o sukobima u Nagorno-Karabahu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala