Pašinjan: Jerevan uvek spreman na mirno rešenje u Karabahu

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jerevan je uvek bio spreman za mirno rešavanje problema Karabaha, ali neće rešavati to pitanje na štetu nacionalne bezbednosti, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan.
„Jermenija je uvek bila spremna za mirno rešavanje problema Karabaha, ali to ne znači da je spremna da to pitanje reši na štetu nacionalne bezbednosti i na uštrb bezbednosti Karabaha“, istakao je Pašinjan na konferenciji za novinare u Jerevanu.

On je dodao da Jermenija ne razmatra pitanje uvođenja mirovnih snaga u zonu sukoba u Karabahu.

Prema rečima premijera, Jermenija je u stalnom kontaktu sa partnerima u Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u vezi sa situacijom u Nagorno-Karabahu, ali je spremna da osigura svoju bezbednost bez učešća ove organizacije.

„Razmatranje učešća ODKB-a predstavlja političko pitanje. Blisko sarađujemo sa našim partnerima u organizaciji, obaveštavamo ih o nastaloj situaciji. Međutim, Jermenija je spremna da štiti svoju bezbednost sa ili bez učešća ODKB-a“, istakao je on.

Pašinjan je rekao i da vlasti Jermenije u vezi sa trenutnom situacijom razmatraju priznavanje nezavisnosti Nagorno-Karabaha.

„Da, na našem dnevnom redu je pitanje priznavanja nezavisnosti Nagorno-Karabaha. Takođe postoji mogućnost zaključenja vojno-političkog saveza sa Karabahom“, precizirao je on.

Sukob u Karabahu

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji dodira u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika. Prema izjavama Ministarstva odbrane Jermenije, Krabah je bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima. Jerevan je tvrdio da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha. U nepriznatoj republici Nagorno-Karabah saopštili su da je nekoliko mesta, uključujući i glavni grad Stepanakert, podvrgnuto artiljerijskoj paljbi. Vlasti su pozvale stanovništvo da se sakrije, a kasnije su proglasile vanredno stanje i mobilizaciju u Karabahu.

Jermenija je takođe proglasila ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju. Predsednik Azerbejdžana odobrio je uvođenje ratnog stanja u brojnim gradovima i regionima zemlje i policijski čas u zemlji, a takođe je objavio delimičnu mobilizaciju.

Niz država, uključujući Rusiju i Francusku, pozvale su strane da na uzdržanost. Turska je objavila da će pružiti Azerbejdžanu svu potrebnu podršku u kontekstu novog zaoštravanja situacije u Nagorno-Karabahu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala