Dodik: Crna Gora i Republika Srpska nisu za poređenje, Komšiću hvala za Kosovo

© Tanjug / ZORAN ZESTICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
To što radi opozicija iz Republike Srpske (RS) po Crnoj Gori je otužno. Misle da će ih slika s pobednicima izbora učiniti pobednicima izbora u Srpskoj, poručio je srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Komentarišući potez opozicionara iz Republike Srpske koji su se proteklih dana u Crnoj Gori sastajali s liderima tamošnjih pobedničkih partija, kao i s mitropolitom Amfilohijem, povlačeći paralelu sa idućim lokalnim izborima u BiH, Dodik je u intervjuu za „Srpska info“ rekao da niti su oni slični opoziciji Crne Gore, niti je vlast u RS nalik onoj koju su u Crnoj Gori pobedili.

Dodik je ocenio da je najsmešnije to što upravo oni koji su tražili da predsednik Crne Gore Milo Đukanović u jeku krize dođe u BiH sada obilaze partije koje su pobedile Đukanovića.

Na pitanje šta očekuje od nove vlasti u Crnoj Gori, Dodik je odgovorio da očekuje da nova vlada Crnu Goru učini boljim i pravednijim mestom za život svih građana, posebno Srba, koji su trpeli različite vidove nepravde u Crnoj Gori tri decenije, prenosi RTRS.

„Po pitanju Republike Srpske, očekujem bolju saradnju nego što smo imali s Crnom Gorom u prethodnom periodu. Mi smo ne samo susedi, mi smo braća, rođaci i kumovi s dve strane granice. Ako je to tako, a jeste, onda i moja očekivanja idu u tom pravcu“, istakao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje koja je ključna poruka koja je iz Zagreba upućena Sarajevu, nakon što se sastao sa državnim vrhom Hrvatske, Dodik kaže da Zagreb neće skrštenih ruku posmatrati obespravljivanje Hrvata u BiH.

„Potpis na Dejtonskom sporazumu stavile su i Srbija i Hrvatska i ovo je signal da Hrvatska neće biti puki posmatrač dešavanja u BiH“, smatra Dodik.
Govoreći o stavljanju pitanja priznanja tzv. Kosova i premeštanja Ambasade BiH u Izraelu u Jerusalim na dnevni red Predsedništva BiH, Dodik je rekao da pitanje premeštanja ambasade BiH u Jerusalim smatrao malom cenom za veliku dobit koju bi BiH mogla da dobije od SAD.

„Komšićev zahtev da se raspravlja o priznanju nezavisnosti Kosova vidim kao inat politiku na kojoj sam mu zahvalan. Nije bilo drugog načina da BiH i zvanično zauzme stav o Kosovu, a da neko ne pokrene pitanje priznanja u Predsedništvu BiH“, objasnio je Dodik.

On je dodao da je Komšić uradio fenomenalnu stvar jer će postojati odluka da BiH ne priznaje Kosovo i zvanično i konačno, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala