Srpska Mona Liza u gostima kod kneginje Ljubice

© Sputnik / Dejan SimićKosovka devojka
Kosovka devojka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čuvena slika Uroša Predića „Kosovka devojka“, koju mnogi smatraju srpskom Mona Lizom, biće izložena u Konaku kneginje Ljubice od 2. do 16. oktobra. Njeno izlaganje deo je programa „Dani evropske baštine“.

Kosovka devojka, naša Mona Liza

Posle decenija provedenih u depou Muzeja grada Beograda, remek-delo Uroša Predića, slika „Kosovka devojka“ i u odsustvu budila je veliko interesovanje. Brojne polemike na društvenim mrežama, status srpske Mona Lize koji je slika zadobila, i bojazan da se ovo remek delo ne čuva u odgovarajućim uslovima, motivisala je upravu Muzeja grada Beograda da je prikaže u junu u Skupštini grada Beograda i sada u Konaku kneginje Ljubice.

„Slika ’Kosovka devojka’ nije bila često izlagana. Mi smo je izložili u junu u Skupštini grada, nakon što su građani u medijima izrazili zabrinutost za stepen njene očuvanosti“, kaže za Sputnjik direktorka Muzeja Jelena Medaković.

© Sputnik / Dejan Simić„Kosovka devojka“ Uroša Predića
Srpska Mona Liza u gostima kod kneginje Ljubice - Sputnik Srbija
„Kosovka devojka“ Uroša Predića

Delo od nacionalnog značaja

Ona podseća da je fenomen ovod dela između ostalog i u tome što za najširu publiku ona predstavlja delo od nacionalnog značaja za srpsku umetnost.

„Građani su je na društvenim mrežama proglasili za Mona Lizu Srbije, pa se posle vodila polemika da li je to umesno ili ne. Prateći izuzetno zanimljive polemike zaključili smo da je vreme da je građani vide“, kaže direktorka Muzeja grada Beograda.

Čuvena slika nastala 1919. godine, ubraja se u jednu od ikoničnih slika u istoriji srpske umetnosti i kulture. Mit o devojci koja poji ranjenog junaka preuzet iz narodne pesme, postao je simbol posmrtnog pričešća i stradanja srpskog naroda. Nju je 1940. godine Muzej grada otkupio od knjižarskog preduzeća „Polet“.

© Sputnik / Dejan SimićKonak kneginje Ljubice, zdanje u sastavu Muzeja grada Beograda
Srpska Mona Liza u gostima kod kneginje Ljubice - Sputnik Srbija
Konak kneginje Ljubice, zdanje u sastavu Muzeja grada Beograda

Prema rečima Jelene Medaković, Muzej grada Beograda očekuje početak radova na rekonstrukciji posle koje će Beograd dobiti izložbeni prostor kakav zaslužuje.

„U novom Muzeju biće prostora i za „Kosovku devojku“ i za mnoge druge slike Uroša Predića. Imamo izvanredne kolekcije koje javnost nije mogla da vidi zbog neadekvatnosti izložbenog prostora, ali će, u boljim uslovima, i miljenica naše publike biti stalno dostupna ljubiteljima umetnosti“, rekla je Medaković.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala