Nova opasna inicijativa: Zajednica albanskih opština na jugu Srbije

© AFP 2023 / Saša ĐorđevićAlbanci na protestu u Bujanovcu
Albanci na protestu u Bujanovcu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Albanci sa juga centralne Srbije uskoro bi mogli da zatraže formiranje takozvane Zajednice albanskih opština, koja bi bila pandan Zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji, a koja je dogovorena pre sedam godina, saznaju „Novosti“.

Nimalo slučajno, ova ideja se razrađuje baš u momentu kada Beograd insistira da se za briselskim stolom nađe pitanje formiranja ZSO na Kosmetu, a što Priština uporno ignoriše, konstatuje list.

Narodni poslanik Srpske napredne stranke iz Bujanovca Nenad Mitrović kaže da se na lokalne albanske lidere „koji po mišljenje idu u Tiranu“ vrši pritisak, s obzirom na to da je u Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine oko postizanja sveobuhvatnog sporazuma.

„Prošle nedelje troje poslanika iz republičkog parlamenta Srbije sa ujedinjene albanske liste ponovo su boravili u Tirani. Sve ukazuje da je ovo vid provokacije i pritiska, a sve češće se spekuliše o formiranju zajednice Albanaca na jugu Srbije. To se još ne plasira kao zvanični zahtev, ali je iz više albanskih izvora potvrđeno da se uveliko o tome dogovara na relaciji Priština-Tirana“, rekao je Mitrović za „Novosti“.

Predstavnici Albanaca triju opština na jugu centralne Srbije, podseća list, pre dve godine su usvojili deklaraciju kojom su od Beograda, Prištine i Brisela zatražili da se u proces pregovora, kao i u finalni sporazumni dokument, uvrste i rešavanje statusa albanske manjine iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Kancelarija za specijalne ciljeve: Priština „pomaže“ Preševsku dolinu, a ne može ni sebi

Inače, vlasti u Prištini su u ponedeljak osnovale Kancelariju za pružanje pomoći građanima tzv. Preševske doline, odnosno iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa. Kako je najavljeno, Kancelarija će im se „naći pri ruci“ u oblastima obrazovanja, kulture i ekonomije.

Formiranje Kancelarije je među političkim predstavnicima Srba u ovim opštinama izazvalo revolt, jer smatraju da je to telo nastalo kao vid dodatnog pritiska na Albance da ne dozvole da Srbi postanu deo vlasti, a ne kako bi se pomoglo Albancima koji žive na ovom području.

„Svaka pomoć za ove tri opštine je dobrodošla. Otvaranje Kancelarije je politička odluka koja u našoj javnosti izaziva različite komentare i doživljava se kao provokacija predstojećim razgovorima u Briselu. Što se mene tiče, očekujem da dodatna pomoć opštinama od strane Kancelarije ispuni očekivanja albanskog stanovništva u realizaciji lokalnih projekata“ navodi za „Novosti“, Zoran Stanković, predsednik vladinog Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

On dodaje da će Koordinaciono telo nastaviti da realizuje projekte iz svih oblasti važnih za boljitak građana ovih opština, kao i da Republika Srbija posebnu pažnju posvećuje pružanju pomoći tim lokalnim samoupravama, i „intenzivno prati političke i druge aktivnosti. Spremna je da u svakom trenutku adekvatno reaguje na sve izazove u interesu građana naše zemlje“.

Naivan je onaj ko veruje da će Kancelarija koju je osnovala Priština konkretno pomoći Albancima na jugu Srbije, jer kada se pogleda koliko se novca u ovaj kraj ulaže iz budžeta Srbije, jasno je da je reč o simboličnim brojkama koje treba da stignu sa „Kosova“, ukazuje Mitrović.

On tu tvrdnju ilustruje podacima da je Vlada Srbije u prošloj godini samo za infrastrukturne projekte u Bujanovcu, Preševu i Medveđi izdvojila dva miliona evra, što nisu jedina sredstva koja su stigla od države, dok je kao pomoć „Kosova“ Albancima na jugu centralne Srbije stiglo 40.000 evra.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala