Kancelarija za specijalne ciljeve: Priština „pomaže“ Preševsku dolinu, a ne može ni sebi

© Tanjug / STR/Dolazak predsednika Albanije Bujara Nišanija u Bujanovac.
Dolazak predsednika Albanije Bujara Nišanija u Bujanovac.  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Cilj formiranja prištinske Kancelarije za pomoć stanovnicima Preševske doline nije konkretna pomoć Albancima na jugu Srbije, to je nova ucena, pritisak na našu zemlju u nastavku briselskih pregovora oko konačnog rešenja pitanja Kosova i Metohije, kaže za Sputnjik narodni poslanik iz Bujanovca Nenad Mitrović.

Vlada privremenih institucija u Prištini osnovala je Kancelariju za pružanje pomoći stanovnicima Preševske doline, koja obuhvata opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu. Kako je najavljeno, kancelarija će im pružati pomoć u oblastima edukacije, kulture i ekonomije.

Pritisak Prištine preko “Preševske doline”

Kancelarija će delovati u okviru kabineta premijera Hotija, a u saopštenju Vlade Kosova još stoji da će se baviti i drugim pitanjima koja nisu navedena u odluci Vlade, ali koja se javljaju kao zahtevi i eventualne potrebe građana koji žive u Preševskoj dolini.

CC BY-SA 3.0 / Julian Nitzsche / Preševska dolina
Kancelarija za specijalne ciljeve: Priština „pomaže“ Preševsku dolinu, a ne može ni sebi - Sputnik Srbija
Preševska dolina

Nenad Mitrović, narodni poslanik, predsednik opštinskog odbora Srpske Napredne Stranke i odbornik u Skupštini Bujanovca smatra da se iza osnivanja Kancelarije krije dodatni pritisak na albanske političke partije na jugu Srbije, s obzirom da su u Preševu i Bujanovcu Srbi izopšteni iz lokalne vlasti.

"Osnivanje Kancelarije pre svega vidim kao dodatni pritisak na Albance sa juga Srbije da ne popuštaju u nameri o svojoj albanskoj koaliciji za Bujanovac i Preševo, s obzirom da su prošle nedelje poslanici sa albanske izborne liste ponovo boravili u Tirani. Ponovo su bili na nekakvim dogovorima kod ministra inostranih poslova Republike Albanije", kaže Mitrović.

Pomoć sunarodnicima – naivna priča

On dodaje da je naivan onaj ko veruje da će osnivanje ove kancelarije suštinski, odnosno konkretno pomoći Albancima na jugu Srbije, jer kada se pogleda koliko se novca u ovaj kraj ulaže iz budžeta Republike Srbije, jasno je da je reč o simboličnim ciframa koje treba da stignu sa Kosova.

© Sputnik / Dejan SimićPutokazi u Bujanovcu
Kancelarija za specijalne ciljeve: Priština „pomaže“ Preševsku dolinu, a ne može ni sebi - Sputnik Srbija
Putokazi u Bujanovcu

"Uostalom, kosovska Vlada nema snage da finansijski pomogne samoj sebi, a kamoli Albancima sa juga. Ako uzmemo da Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu na godišnjem nivou finansira ove tri opštine sa preko dva i po miliona evra, a Albanci nisu zadovoljni time, ne razumem kako oni vide zadovoljenje svojih potreba tim novcem. Prošle godine kosovska vlada je za njih izdvojila 40 hiljada evra", podseća Mitrović.

Tenzije na obe strane

On kaže da sve što se desilo oko izbora u ovde dve opštine, izbacivanje Srba iz lokalne vlasti, a posebno sve češće konsultacije albanskih političara sa juga Srbije sa rukovodstvom Albanije ne sme da se zanemari. Posebno zbog, kako kaže, činjenice da se posle dužeg vremena stanje na jugu ne može nazvati mirnim.

"Osećaju se tenzije i sa jedne i sa druge strane, i kod Albanaca i kod Srba. Međutim, jedan deo albanskog naroda iskreno ne podržava ovo što njihovi političari rade. Sa druge strane, imamo uznemirenost kod srpskog naroda, da ne kažem, neku bojazan zbog svih ovih dešavanja. Oseća se u vazduhu da stanje baš i nije kako valja, ali ja se nadam da će kod albanskih političara prevladati razum", ističe sagovornik Sputnjika.

© Foto : Sputnjiku ustupio Nenad MitrovićNarodni poslanik iz Bujanovca Nenad Mitrović
Kancelarija za specijalne ciljeve: Priština „pomaže“ Preševsku dolinu, a ne može ni sebi - Sputnik Srbija
Narodni poslanik iz Bujanovca Nenad Mitrović

Mitrović dodaje da se nada da će u narednom periodu Albanci sa juga Srbije sesti za sto i konačno doneti razumnu odluku što se tiče daljeg zajedničkog učešća Srba, Albanaca i Roma u lokalnoj vlasti u Bujanovcu i Preševu.

"S obzirom da su briselski dogovori oko konačnog sporazuma sa Prištinom u toku, oni ovu situaciju koriste u tom pravcu, kako bi dodatno vršili pritisak na državu Srbiju", zaključuje Mitrović na kraju razgovora za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala