I Evropski parlament kritikuje Sofiju, Bugarskoj se sprema drugi udarac

CC0 / Pixabay / Zgrada Evropske komisije
Zgrada Evropske komisije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarskoj se, posle jučerašnjeg kritičkog izveštaja Evropske komisije o stanju vladavine prava, sprema i drugi udarac - ovog puta od Evropskog parlamenta, navodi bugarski portal „Mediapul“.

Odbor Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove će večeras glasati o nacrtu rezolucije koja predviđa da se zadrži mehanizam za nadgledanje pravosudne reforme i borbe protiv korupcije u Bugarskoj.

Autor projekta, predsednik odbora, španski evropski poslanik Huan Fernando Lopez Agilar, se nada da će EK iskoristi sve raspoložive instrumente na tom planu, uključujući i one koji se odnose na budžet. 

Izveštaj Evropske komisije je izazvao razne reakcije u političkim krugovima. Izveštaj ukazuje na nedostatak rezultata u borbi protiv korupcije, što je dovelo do protesta, kao i nedostatak transparentnosti kada je reč o vlasništvu određenih medija, štaviše utvrđena je veza između nekih medija i pojedinih političkih aktera. 
Bojko Borisov - Sputnik Srbija
Bugarski premijer: Nije bilo korupcije, od EU smo dobili milijardu evra

Stranka GERB je izveštaj EK nazvala pozitivnim „u njemu se jasno vide postignuti rezultati saradnje naše zemlje i EK u kontekstu Mehanizma za saradnju i verifikaciju i potrebe za sprovedenim reformama, kao i usmeravanja naših budućih akcija“, rekla je Daniela Daritkova, predsedavajuća poslaničkom grupom GERB.

Opoziciona Bugarska socijalistička partija (BSP) je izveštaj nazvala „potpunim neuspehom“ za Bugarsku, dok su mišljenja među bugarskim poslanicima u EO različita. Emil Radev iz stranke GERB smatra ocenu EK pozitivnom.

„Postoji zakon o vlasnicima medija i moramo da saznamo ko je vlasnik svakog medija. EK takođe podržava i borbu protiv korupcije u privatnom sektoru. Mislim da je izveštaj pozitivan“, izjavio je Radev.

„Tužno je što GERB ne želi da čuje to što nam Evropa govori. Izjava je apsolutno kategorička - mediji, pravosudni sistem, podela vlasti – svuda su problemi“, rekao je evropski poslanik BSP Petr Vitanov.
Izveštaj Evropske komisije je nedvosmislen i nema smisla ocenjivati ga ni pozitivno ni negativno, rekao je Vitanov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala