Iznenađenje u prvoj rundi: Tramp hteo da nokautira „uspavanog Džoa”, ali je Bajden ostao na nogama

© Patrick SemanskyDonald Tramp i Džo Bajden u predizbornoj debati
Donald Tramp i Džo Bajden u predizbornoj debati - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kada je debata u pitanju, ovo bi bio remi, ali kada je reč o percepciji, debata je išla Bajdenu u korist, jer je za njega bilo dovoljno da „ostane na nogama“, dok je za Trampa bilo važnije da preokrene situaciju u svoju korist. On u tome nije uspeo.

Ovako kolumnistkinja magazina „Nedeljnik“ Ljiljana Smajlović ocenjuje prvu debatu američkih predsedničkih kandidata Donalda Trampa i Džoa Bajdena u Klivlendu, koju su obeležili duboko suprotstavljeni stavovi o ključnim pitanjima za budućnost Sjedinjenih Država, ali i brojne međusobne uvrede, svađe, nadvikivanje i optužbe da će onaj drugi, ukoliko bude izabran, uništiti Ameriku.

Bajden ostao na nogama

Prema njenim rečima, predsedniku Trampu nije pošlo za rukom da zbuni svog rivala, niti da mu zada neki odlučujući udarac, što je jedino i bilo bitno, s obzirom na to da demokratski kandidat vodi u svim anketama.

„Džo Bajden se držao bolje nego što sam očekivala, nije napravio nijedan bitan gaf, nije delovao dezorijentisano i samim tim mi se čini da je ovo bilo neuspešno za Trampa. Ne zato što je Tramp bio neubedljiv, naročito za svoje simpatizere, jer smo mi dobili jedno vrlo standardno izdanje predsednika SAD koji nije otišao ispod onoga što smo od njega očekivali, ali nije zadao nikakav važan udarac protivniku. Bajden nije pokleknuo niti podbacio ispod nekog svog standarda i za njega je ovde bilo dovoljno da ostane na nogama i da ne doživi neki strahoviti udarac koji nije očekivao. Za Trampa je pak bilo jako važno da promeni atmosferu i percepciju dvojice kandidata. Nije uspeo u tome“, navodi naša sagovornica.

Komentarišući teme kojima su se tokom debate bavili kandidati za prvog čoveka SAD, Ljiljana Smajlović kaže da nije primetila da smo saznali bilo šta novo u pogledu ključnih pitanja koja bi interesovala američke birače.

„Čak je bilo veoma upadljivo da Bajden izbegava da se izjasni o inicijativi Demokratske stranke da bi trebalo povećati broj članova Ustavnog suda. To je veoma bitno i principijelno pitanje, a Bajden se tu poneo malo kukavički i nije hteo da iznese bilo kakav stav. Dakle, on nije hteo da se izjašnjava čak ni o inicijativama svoje stranke“, kaže sagovornica Sputnjika.

Trampu neophodna promena pristupa

Činjenica je da su iz Bajdenovog štaba saopštili da se neće povući iz naredne dve debate pa je, objašnjava, očekivano da Tramp pokuša da smisli neki novi pristup ukoliko namerava da osvoji novi predsednički mandat.

„Mislim da je Tramp bio mnogo efektniji protiv Hilari nego protiv Bajdena, delom i zato što nikada nije našao nešto dovoljno karakteristično za sadašnjeg rivala sa čime ljudi mogu da se poistovete. On za njega koristi izraz ’uspavani Džo‘, ali Bajden nije delovao uspavano u ovoj debati. Dakle, ’uspavani Džo‘ očigledno nije dobitnička metafora za Trampa kada je reč o Bajdenu i pretpostavljam da će njegov štab da menja pristup u narednim debatama. Ali, treba imati u vidu da je ove godine daleko manje neopredeljenih birača nego pre četiri godine i zato ne verujem da će ova debata biti naročito bitna. Ali, svakako nije preokrenula situaciju u Trampovu korist, što bi zapravo bila prava vest“, smatra Ljiljana Smajlović.

Bajden nadmašio Trampa u količini uvreda

Tokom debate, kandidati nisu štedeli uvrede. Bajden je u nekoliko navrata nazvao Trampa „klovnom“ i „lažovom“, dok je kandidat republikanca protivkandidatu uputio seriju prilično uvredljivih tvrdnji na račun porodice.

Ljiljana Smajlović kaže da je svako ko je bio u Americi mogao da primeti da su svi strahovito ljubazni jedni prema drugima u običnom, svakodnevnom ophođenju.

„Ne kažem da je tako u američkom getu, ali u svakom prosečnom gradu i u svakoj slučajnoj komunikaciji sa Amerikancima prvo upada u oči to koliko su oni učtivi i koliko postoji dosta visok nivo ljubaznosti na javnom mestu. Međutim, sada smo videli da od sve te učtivosti, od sve te tradicije koja zaista jeste američka, od tolikog zalaganja za toleranciju i navodnog uvažavanja različitosti ne ostane ’kamen na kamenu‘ čim neko javno promeni ton. Dakle, predsednik Tramp je zaista promenio ton, on je počeo javno da govori stvari koje se ranije u američkoj politici nisu govorile, a Bajden se latio apsolutno istog načina govora kao i Tramp. Čak bih rekla da je Bajden u ovoj debati bio uvredljiviji jer je i njegov ton, a ne samo reči koje je koristio, bio veoma uvredljiv“, ističe Smajlovićeva i dodaje da se ti visoki američki standardi očigledno ne održavaju ako su američkim političarima smetnja da pobede političkog protivnika.

Podsetimo, žestoke optužbe dvojica protivkandidata su razmenila u delu rasprave o rasnim problemima u SAD, pri čemu je Bajden optužio Trampa da je napustio jednakost koja je bila najvažnija u Americi, dok je Tramp napao Bajdena da je zavistan od glasova radikalnih levičara.

Debata u Klivlendu prva je od nekoliko koje će biti održane do predsedničkih izbora, a procenjuje se da ju je putem televizije i interneta pratilo oko 100 miliona ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala