Đurić: Ako je ideja ZSO mrtva, mrtva je i mogućnost uspeha dijaloga

© Tanjug / ZORAN ZESTICMarko Đurić
Marko Đurić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je Beograd uvek spreman za dijalog sa Prištinom, ali da u dijalogu postoje ozbiljni problemi, pošto predstavnici Prištine poručuju da ne žele da razgovaraju o Zajednici srpskih opština (ZSO).
„Ako je, kako Priština kaže, ideja o ZSO mrtva, onda je mrtva i mogućnost uspeha dijaloga“, poručio je Đurić.

On je, gostujući na TV Prva, dodao da je na Evropskoj uniji da pokaže da to nije tako.

Đurić je istakao da, ako EU ne bude uspela da urazumi predstavnike Prištine i vrati ih za sto da razgovaraju o ZSO, onda ne može da očekuje da razgovori budu produktivni i imaju rezultat.

Podsetio je da je sporazum o ZSO postignut pre sedam i po godina i da mora da bude sproveden.

Grafit Kosovo je Srbija u Beogradu - Sputnik Srbija
Dalje ni makac: Sada se mora čekati da Priština formira ZSO

„Mi imamo vrlo jasan mandat predsednika Vučića i Vlade i insistiramo na sprovođenju sporazuma o ZSO“, naglasio je Đurić.

Govoreći o sporazumu postignutom u Vašingtonu, Đurić je ukazao da je njegov značaj veliki jer je njime skinuta tema uzajamnog priznanja, Priština je uvedena u „mini-Šengen“, obezbeđeno je blizu četiri milijarde dolara ulaganja u infrastrukturu, a manastiri i srpske svetinje na KiM su direktno pomenuti u sporazumu i Priština je dobila obavezu da primenjuje zakone.

Đurić je naveo i da otvaranje kancelarije DFC u Beogradu i bilateralni sastanak predsednika Srbije i SAD imaju ogroman značaj.

Na pitanje da li će biti novi ambasador Srbije u SAD, Đurić je odgovorio da ne bi to komentarisao i da jeste, ukazujući da se tako nešto ne radi pre konsultacija sa zemljom domaćinom, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala