Dalje ni makac: Sada se mora čekati da Priština formira ZSO

© AP Photo / Darko VojinovicGrafit Kosovo je Srbija u Beogradu
Grafit Kosovo je Srbija u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle novog odlaganja razgovora Beograda i Prištine u Briselu, kako onog na najvišem nivou, tako i na tehničkom, nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović smatra da sada treba insistirati samo na tome da Priština formira Zajednicu srpskih opština (ZSO) i strpljivo čekati da to urade.

Krivac za odlaganje sastanka ekspertske runde dijaloga Beograda i Prištine, zakazane za 28. septembar u Briselu, je kovid 19, obavestio je javnost posredstvom Tvitera specijalni predstavnik EU za dijalog dve strane, Miroslav Lajčak. Sumnje da je prisustvo korona virusa kod jednog od članova EU tima, zaista razlog odgađanja, ne čude pošto je ranije već bilo poznato da nema ništa ni od sureta na najvišem nivou, Vučić-Hoti. Razlog je dobro poznat. Priština boluje od virusa ZSO za koji ne želi ni da čuje, iako se potpisivanjem Briselskog dogovora na njeno formiranje obavezala još 2013. godine.

Obustaviti dalje razgovore do formiranja ZSO

„To je ispregovarano, dogovoreno i potpisano u okviru Briselskog sporazuma. Znači, Priština treba da sprovede onako kako je dogovrena ZSO, a za to je garant EU. Lajčak treba to da sprovede zajedno sa Prištinom i to odmah“, kaže za Sputnjik Čović koji posle svega što se dešava smatra da naša strana treba jasno da stavi do znanja da bez toga neće da učestvuju u daljim razgovorima.

Mi, u međuvremenu, treba da trošimo energiju na pripremu sprovođenja svih onih ekonomskih delova sporazuma dogovorenog u Vašingtonu, koji otvraju mogućnost za napredak, ističe on.

Ocenivši sadašnju situaciju kompleksnom, on kaže da na osnovu dugogodišnjeg iskustva na ovim poslovima ima osećaj da Brisel pokušava da saplete Vašingtonski sporazum, odnosno dogovore iz Vašingtona izražene kroz pisma o namerama.

Još jedna igra Brisela i Lajčaka

„To možda nije vidljivo na prvi pogled, ali čini mi se da su aktivnosti tako postavljene, jer nekome se u Evropi, a taj neko je izgleda Nemačka,  žuri da se dođe do takozvanog sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma. Sada dolazimo do još jedne igre u koju je ušao Lajčak i on to ne radi  sam. Ta igra je zasnovana na tome da on kaže – da, biće ZSO, ali u okviru pravno obavezujućeg sporazuma, što znači da će to probati da ubace kao nekakav uslov za taj sporazum“, objašnjava naš sagovornik.

© TanjugKosovsko pitanje zahteva proces, ishitrena rešenja mogu da budu štetna
Dalje ni makac: Sada se mora čekati da Priština formira ZSO - Sputnik Srbija
Kosovsko pitanje zahteva proces, ishitrena rešenja mogu da budu štetna

Na pitanje ako EU ne privoli Prištinu da formira ZSO, kao što nije mogla ili nije htela ni do sada, da li to znači da smo došli do zida i da je to kraj tih  EU pregovora Beograda i Prištine, Čović kaže da ne treba da budemo ishitreni, već konstruktivni, kao i do sada.

„Problem naše južne pokrajine, Kosova i Metohije, zahteva proces. Bilo kakva ishitrena rešenja mogu da nanesu ogromnu štetu. Moramo strpljivo i uporno da se zalažemo za ono što smo potpisali. Brisel treba da postane objektivan i da ispunjava ono što je dogovreno, a on ima poziciju garanta sprovođenja toga što je dogovreno. Treba da insistiramo da to sprovedu i ne treba da budemo nestrljivi, jer su sve činjenice na našioj strani“, zaključio je Čović.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala