SAD upozorile Irak

© AFP 2023 / Ahmad Al-RubyeBagdad, Irak
Bagdad, Irak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Administracija predsednika Donalda Trampa upozorila je Irak da će zatvoriti ambasadu SAD u Bagdadu ukoliko vlada ne preduzme brze i odlučne korake da okonča raketne i druge napade proiranskih militanata i drugih naoružanih grupa na američko i savezno prisustvo u zemlji, saopštili su irački i drugi zvaničnici.

Američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da su upozoreni i irački predsednik i premijer, ali da nije reč o neizbežnom ultimatumu, prenosi Asošijeted pres (AP).

Upozorenje administracije američkog predsednika ukazuje na rastuće frustracije i bes zbog kontinuiranih raketnih napada proiranskih grupa na američku ambasadu u Bagdadu ili u njenoj blizini, dok SAD pojačavaju pritisak na Iran ponovnim uvođenjem sankcija.

Američka vojska u Iraku - Sputnik Srbija
Američki vojnici napuštaju Irak

Međutim, zatvaranje američke ambasade označilo bi značajno povlačenje iz zemlje u kojoj su brojne administracije uložile ogromne svote novca i veliki broj života, preneo je Tanjug.

Pretnju o evakuaciji ambasade američki državni sekretar Majk Pompeo prvi put je uputio predsedniku Iraka u telefonskom razgovoru u utorak, a nakon toga i u subotu iračkom premijeru.
SAD još nisu izdale zvanično upozorenje o zatvaranju ambasade u Bagdadu.

Iračke militantne grupe izvršile su danas napad u Bagdadu, poslednji u nizu raketnih i minobacačkih napada na američko prisustvo u Iraku, uključujući američku ambasadu u Zelenoj zoni.

Militanti su ispalili dve rakete „Kaćuša“, koje su pogodile jednu kuću u Bagdadu. U napadu je stradalo je troje dece i dve žene, dok je još dvoje dece ranjeno. Neimenovani izvori iz policije rekli su da je meta bio aerodrom u Bagdadu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala