Vojske samoproklamovane Nagorno-Karabah republike - Sputnik Srbija

Za dva dana borbe poginulo 84 pripadnika vojske Nagorno-Karabaha

Pratite nas
Borbe u Nagorno-Karabahu nastavile su se danas. Vlasti nepriznate republike Nagorno-Karabah kažu da su uspeli da povrate položaje koje su prethodno izgubili. Obe strane tvrde da su nanele nove gubitke protivniku. Međutim, u večernjim satima, prema navodima jermenskog Minsitarstva odbrane, Azerbejdžan je pokrenuo novu veliku operaciju.

„Tokom prošle noći su nastavljena intenzivna borbena dejstva na južnom, jugo-istočnom i severnom pravcu linije fronta. Jedinice vojske Karabaha su tokom kontranapada nanele velike gubitke protivniku u živoj sili i vojnoj tehnici“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane nepriznate republike Karabah.

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan opovrgao je saopštenja azerbejdžanske strane o velikim gubicima jermenskih snaga u Karabahu.

Ministarstvo odbrane Karabaha izvestilo je o 31 poginulom iako su se u medijima pojavili izveštaji, uz pozivanje na azerbejdžansko Ministarstvo odbrane, o tome da na jermenskoj strani navodno ima na stotine poginulih.

„Tokom noći nastavljene su borbe a naše oružane snage su ostvarile zavidne uspehe. Situacija nije mirna, borbe se nastavljaju i na nekim tačkama se vode praktično artiljerijski dueli. Informacije azerbejdžanske strane o gubicima naše vojske ne odgovaraju stvarnosti“, napisao je Ovanisjan.

Jermenska strana navodi i da je Azerbejdžan koristio tešku artiljeriju i da su od ranog jutra krenuli u napad. Iz Bakua pak tvrde da jermenske snage napadaju grad Terter.

Istovrmeno, ambasador Jermenije u Rusiji Vardan Toganjan izjavio je da će Jerevan upotrebiti „Iskandere“ ukoliko Baku bude u napadima upotrebio turske lovce F-16.

Kako je rekao, za obaranje turskih bespilotnih letelica trenutno na raspolaganju ima dovoljno protivvazduhoplovnih sistema.

U međuvremenu oglasio se i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan koji je izjavio da je došlo vreme da se „okonča jermenska okupacija azerbejdžanskih zemalja“.

On je takođe optužio Minsku grupu OEBS-a da je nesposobna da reši problem Nagorno-Karabaha.

Nakon toga oglasila se Moskva, a članica Komiteta za međunarodne poslove Državne dume Rusije Jelena Panjina kaže da izjava turskog predsednika samo doliva ulje na vatru u ionako komplikovanoj situaciji.

Eskalacija u Nagorno-Karabahu

U Nagrono-Karabahu juče je došlo do eskalacije, a dve strane su se međusobno optuživale za pokretanje borbenih dejstava.

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je juče da je azerbejdžanska vojska u sukobima u Nagorno-Karabahu pretrpela velike gubitke – ubijeno je oko 200 vojnika, dok je bilans na jermenskoj strani – 17 ubijenih i preko 100 ranjenih.

Azerbejdžan tvrdi da su snage jermenske vojske otvorile vatru duž linije razdvajanja i da je bilo poginulih među civilima, dok u Jermeniji kažu da je Karabah bio izložen vazdušnim i raketnim napadima i da su njihove snage srušile dva protivnička helikoptera i tri bespilotne letelice.

Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska prilikom napada koristila turske avione F-16 koji su se već mesec dana nalazili u Azerbejdžanu za potrebe vojnih vežbi.

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:49 28.09.2020

Kako se navodi, samo tokom drugog dana poginulo je 28 ljudi, od čega 26 vojnika i dvoje civila.

Predsednik Nagorno-Karabaha Araik Atutjunjan je upozorio da bi vojna operacija mogla da traje poprilično dugo, te je pozvao građane da budu spremni na takav razvoj događaja.

„Taktički gledano niko nije ostvario nikakvu prednost. Ni mi ni protivnik nije zauzeo ni jednu važan položaj. Međutim, naneli smo protivniku ozbiljne gubitke, ne samo po pitanju ljudstva, već i kada je reč o vojnoj tehnici“, dodao je.

21:10 28.09.2020

„Koliko se azerbejdžanske i turske vojne formacije približe granici Nagorno-Karabaha, toliko će i trenutak priznanja nezavisnosti biti bliži“, naglasio je.

Toganjan je takođe konstatovao i da je Jermenija garant bezbednosti nepriznate republike Nagorno-Karabah, te da ne može svoje sugrađane na toj teritoriji da ostavi na cedilu.

Dodao je i da je Jerevan spreman da preduzme vojne mere ukoliko se nad Nagorno-Karabahom pojavi tursko-adžerbejdžanski Damoklov mač u vidu aviona F-16.

20:47 28.09.2020

Kako je precizirao, prema informacijama kojima raspolaže vojska, reč je o letelici An-2.

„Danas sa sigurnošću možemo reći da smo uspeli da oborimo avion protivnika i to u području Martuni“, istakao je.

Azerbejdžanska strana je, međutim, odbacila navode o obaranju aviona kao netačne.

19:44 28.09.2020

Kako se navodi, napad se sprovodi u dolini reke Araks u pravcu Magatis-Tališ, međutim, za sada jermenske snage uspešno odolevaju napadima azerbejdžanske vojske.

Iz Ministarstva ističu da je do sada uništeno 22 azerbejdžanska tenka i 10 jedinica drugih tipova oklopnih vozila.

„Likvidirano je preko 370 vojnika. Pored toga, prema određenim informacijama, ranjeno je oko 35 odsto vojnika koji su učestvovali u napadima“, rekao je neimenovani predstavnik jermenskog Ministarstva odbrane.

18:17 28.09.2020

Ambasador Jermenije u Rusiji Vardan Toganjan izjavio je da će Jerevan upotrebiti „Iskandere“ ukoliko Baku bude u napadima upotrebio turske lovce F-16.

Kako je rekao, za obaranje turskih bespilotnih letelica trenutno na raspolaganju ima dovoljno protivvazduhoplovnih sistema.

Istovremeno, Toganjan je odbacio kao netačnu informaciju da Jerevan radi na formiranju humanitarnih koridora iz Nagorno-Karabaha rekavši da za tako nečim još uvek nema potrebe.

„Budući da Azerbejdžan prvi put nakon 1992. godine bombarduje Stepanakert, reči je bilo o tome da civili moraju da se sklanjaju u skloništa i podrume. Međutim, niko nije ni reč spomenuo o evakuaciji građana iz glavnog grada Nagorno-Karabaha“, pojasnio je.

Ambasador je dodao da granica između Jermenije i Nagorno-Karabaha funkcioniše normalno, ljudi se kreću bez ikakvih poteškoća, a odvija se i kamionski saobraćaj.

16:51 28.09.2020
16:50 28.09.2020

„Nakon granatiranja Vardeniskog regiona na granici Jermenije borbena dejstva su obustavljena u tom području“, pojasnio je.

Istovremeno, Ovanisjan je konstatovao da se u svakom trenutku  u proseku na lečenju nalazi oko 120 vojnika koji su povređeni ili ranjeni u sukobima

15:56 28.09.2020

Ministarstvo odbrane nepriznate republike Nagorno-Karabah saopštilo je da su jedinice vojske Nagorno-Karabaha uništile 10 oklopnih vozila azerbejdžanskih oružanih snaga u tenkovskoj borbi.

„Na jugoističkom pravcu linije razdvajanja neprijatelj je pokrenuo tenkovski napad, ali, suočivši se sa žestokim otporom jedinica odbrambene vojske Karabaha, izgubio je u tenkovskoj borbi 10 jedinica oklopnih vozila“, navedeno je u saopštenju na sajtu Ministarstva i dodato da se borbena dejstva nastavljaju.

15:19 28.09.2020

Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan izjavio je da Turska podržava Azerbejdžan avionima F-16, ali i bespilotnim letelicama.

„Turska, članica NATO-a, u potpunosti podržava Azerbejdžan i to svojim bespilotnim letelicama, savetnicima, plaćenicima, kao i lovcima F-16“, pojasnio je on nastupajući na konferenciji o sajber bezbednosti „Sajbersek 2020“.

On je takođe rekao i da se Jermenija svakodnevno bori sa sajber napadima koji dolaze ne samo iz Azerbejdžana, već i iz Turske.

„Sve dosadašnje virtuelne pretnje se materijalizuju“, zaključio je Sarkisjan.

14:40 28.09.2020

Belorusija je spremna da učini sve da podstakne dijalog Jermenije i Azerbejdžana i pomogne u iznalaženju rešenja za sukob u Nagorno-Karabahu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Ne samo što pozivamo, već i iskreno molimo Azerbejdžan i Jermeniju, koje su naši važni partneri, da obustave borbene operacije i pronađu način ka mirnom rešenju, uključujući i putem Minsk grupe OEBS-a. Spremni smo da podstaknemo dijalog u tom ili nekom drugom formatu koji smatraju prikladnim“, navelo je u saopštenju belorusko ministarstvo.

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije je istaklo da je sada najvažnije „što je pre moguće prekinuti krvoproliće“ i sačuvati ljudske živote.

14:19 28.09.2020
14:03 28.09.2020

Ministarstvo odbrane nepriznate republike Nagorno-Karabah saopštilo je da je danas na liniji razdvajanja poginulo 28 njihovih vojnika.

Na sajtu Ministarstva navedena su imena poginulih.

Rano jutros je bilo saopšteno da je od izbijanja eskalacije broj poginulih dostigao 31.

13:25 28.09.2020

Evropska unija pozvala je sukobljene strane u Nagorno-Karabahu da učine sve da bi se sprečio novi rat i, kako je saopštio portparol Unije Peter Stano, izbeglo strano mešanje.

Stano je rekao da eskalacija u Nagorno-Karabahu predstavlja ozbiljnu opasnost po regionalnu stabilnost.

EU je, takođe, pozvala sve regionalne sile da pomognu da se oružani sukob zaustavi.

Zastava EU - Sputnik Srbija
13:04 28.09.2020

Nemačka vlada je ocenila da je situacija u Nagorno-Karabahu veoma opasna i pozvala Jermeniju i Azerbejdžan da neodložno prekinu borbene operacije, koristeći mehanizme Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Nemačka poziva dve strane da obnove pregovore, izjavio je portparol vlade u Berlinu Štefen Zajbert, ukazujući na Minsku grupu OEBS-a.

Istovremeno, portparolka nemačkog Ministarstva spoljnih poslova je navela da je Berlin, preko svojih ambasada, u kontaktu sa obe strane.

Nemačka zastava - Sputnik Srbija
12:29 28.09.2020

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev negirao je da je Turska poslala vojnike iz Sirije u Azerbejdžan kao ispomoć u sukobu sa jermenskom vojskom u regionu Nagorno-Karabah.

„Glasine o raspoređivanju vojnika iz Sirije u Azerbejdžan su još jedna provokacija jermenske strane i potpuna besmislica“, rekao je savetnik predsednika Hikmet Gadžijev, preneo je Tanjug.

11:55 28.09.2020

Ambasador Jermenije u Rusiji Vardan Toganjan izjavio je da Turska prebacuje borce iz Sirije u Nagorno-Karabah. Kako kaže, te grupe već učestvuju u borbama u tom regionu.

„Prema našim informacijama u poslednje vreme Turska je iz Sirije u Azerbejdžan prebacila oko 4.000 boraca“, rekao je ambasador.
Diplomata dodaje da je teško odrediti nacionalni sastav tih grupa.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je sa svoje strane saopštilo da se na jermenskoj strani bore ljudi „koji su pristigli iz Sirije i drugih zemalja Bliskog istoka“.

U Nagorno-Karabahu juče su obnovljeni sukobi. Azerbejdžan i Jermenija se međusobno optužuju za pokretanje borbenih dejstava. Borbe i dalje traju.

11:52 28.09.2020

Jermenska strana objavila je video-snimak na kojem se vidi oborena bespilotna letelica azerbejdžanskih oružanih snaga.

Kako se navodi, reč je o dronu turske proizvodnje „Bajraktar“ čije su ostaci bili rasuti po polju. Lokalno stanovništvo je sakupilo ostatke.

Dron je oboren juče kod jermenskog grada Vardenis.

U Nagorno-Karabahu je juče ujutro došlo do eskalacije sukoba. Dve strane se međusobno optužuju za pokretanje borbenih dejstava.

Azerbejdžan tvrdi da su snage jermenske vojske otvorile vatru duž linije razdvajanja i da je bilo poginulih među civilima, dok u Jermeniji kažu da je Karabah bio izložen vazdušnim i raketnim napadima i da su njihove snage srušile dva protivnička helikoptera i tri bespilotne letelice.

11:51 28.09.2020

Predstavnik za medije jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan je na brifingu za novinare optužio Azerbejdžan da su nastavili sa artiljerijskom vatrom po naseljima u regionu Nagorno-Karabaha.

„Upravo sada u toku je artiljerijski napad na grad Martakert“, naveo je on, dodajući da se civilno stanovništvo za sada ne evakuiše.
On je izneo i nove podatke o broju ranjenih među pripadnicima snaga nepriznate republike Nagorno-Karabah  – 200.

Jedan broj ranjenih prebačen je u bolnice u Jerevanu, dodao je on.

S druge strane, Državno tužilaštvo Azerbejdžana iznelo je podatke o broju ranjenih civila.

Prema njihovim navodima taj broj je dostigao 26.

11:48 28.09.2020

U Azerbejdžanu je proglašena delimična mobilizacija zbog najnovijih sukoba u Nagorno-Karabahu.

Odluku je potpisao predsednik Ilham Alijev.

U regionu Nagorno-Karabaha juče su izbili novi sukobi zbog čega su još juče u nepriznatoj istoimenoj republici ali i u Jermeniji proglašeni ratno stanje i opšta mobilizacija.

U Bakuu su juče prvobitno saopštili da nema potrebe za mobilizacijom jer je vojska potpuno opremljena.

U međuvremenu, Alijev je takođe proglasio ratno stanje koje je stupilo na snagu od ponoći. U Bakuu i čitavom nizu drugih gradova uveden je policijski čas.

11:45 28.09.2020

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane objavilo je na Jutjubu video-snimak napada na jermenske tenkove u Nagorno-Karabahu.

„Još dva tenka oružanih snaga Jermenije uništila je paljba naših jedinica“, navodi se u opisu videa.
U Nagorno-Karabahu juče su izbili novi sukobi, a Baku i Jerevan se međusobno optužuju za pokretanje borbenih dejstava. Takođe, značajno se razliku i podaci dve strane o broju poginulih i ranjenih u protivničkim redovima.

Borbe su nastavljene i danas.

11:42 28.09.2020
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala