Generalštab Rusije: NATO ne odgovara na predloge o sporazumu o bezbednosti letova

CC BY 2.0 / Flickr / Max Benidze / Boing KC-135R "Stratotanker" američkog ratnog vazduhoplovstva
Boing KC-135R Stratotanker američkog ratnog vazduhoplovstva - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Sjedinjene Američke Države i NATO ne odgovaraju na predloge Rusije za razjašnjenje sporazuma o sprečavanju opasnih vojnih aktivnosti u vazduhu i na moru, ova situacija ne odgovara Moskvi, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije general Valerij Gerasimov.

„Ranije su američki i izviđački avioni NATO-a leteli u blizini naših granica i, shodno tome, suprotstavljali smo im se, nadzirali smo ih, ali tokom proteklog meseca posmatrali smo letove oko 30 strateških aviona NATO-a u blizini naših granica“, rekao je Gerasimov u intervjuu za televiziju RT.

Prema njegovim rečima, ovi letovi se odvijaju iznad voda Crnog i Baltičkog mora, Severnog ledenog okeana i na istoku Rusije.

„Oni lete blizu naših granica, uvežbavaju neke od svojih vežbi. Naravno, mi reagujemo na ove stvari. Štaviše, obučavamo sve svoje dežurne smene, borbene posade i protivvazdušnu odbranu, avijaciju i kontrolne punktove za letove takvih aviona“, objasnio je Gerasimov.

„A svojevremeno smo predlagali – i pre godinu dana i pre dve godine – rukovodstvu i NATO-a i Oružanih snaga SAD da razmotre pitanja i razjasne postojeće sporazume o sprečavanju opasnih vojnih aktivnosti u vazduhu i na moru“, rekao je Gerasimov.

On je dodao da se „radi o tome da takvi sporazumi postoje i da su potpisani“. „Ali tamo nisu navedeni neki detalji: intervali približavanja, udaljenost za približavanje aviona i brodova, poredak stvari itd“.

Zastava NATO-a ispred američkog lovca F-35A Lajtning - Sputnik Srbija
Rusija upozorava: Povećana aktivnost NATO i Amerike na 20-30 kilometara od naše granice

„Ovi naši apeli ostali su bez odgovora. Odnosno, vidimo da je rukovodstvo NATO-a i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država izgleda zadovoljno takvom situacijom. Nama to ne odgovara“, istakao je Gerasimov.

Ne želimo neke incidente koji bi mogli dovesti do konfliktnih situacija. Zbog toga se naši vojni piloti i komandanti pomorskih brodova ponašaju uzdržano i u skladu sa važećim međunarodnim pravnim dokumentima“, naglasio je on.

Zatvorenost vojnih vežbi NATO-a za ruske posmatrače

Rusija je unapred obavestila NATO o strateškim komandno-štabnim vežbama „Kavkaz 2020“ i pozvala zapadne vojne atašee na njih, ali zapadne zemlje nikada nisu pozivale rusku stranu na svoje vežbe.

„Ne vidimo iste postupke Sjedinjenih Američkih Država i njihovih partnera u NATO bloku. Konkretno, nije bilo poziva na njihove vežbe“, precizirao je on.

Gerasimov je podsetio da rusko Ministarstvo odbrane vodi vrlo otvorenu politiku na polju vojnih vežbi. Vežbe su najavljene na kolegijumu Ministarstva odbrane u decembru prošle godine, a deset dana pre početka vežbi, zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin održao je brifing za vojne atašee stranih država.

Avion britanskog Kraljevskog vazduhoplovstva Tajfun  - Sputnik Srbija
Britanska mornarica i RAF sve češće kod granica Rusije kako bi otkrili slabe tačke 
„Ispričao im je o ciljevima, zadacima i sastavu, o toku vežbi. Obavestili smo OEBS, obavestili Sjedinjene Američke Države i druge zemlje NATO-a. Danas smo pozvali sve atašee na vežbe, održali brifing sa njima. Gde ćete više otvorenosti?“, upitao je Gerasimov.

Rusija sve poziva na vojne vežbe

Gerasimov je dodao da Generalštab Oružanih snaga Rusije poziva na svoje vojne vežbe sve države koje žele da sarađuju.

„Zbog toga polazimo u susret i pozivamo one države koje žele da sarađuju sa nama. Smatramo da je ovo veoma korisno. U okviru operativne borbene obuke, u okviru razmene iskustava. Jednostavnog uspostavljanja čisto ljudskih kontakata, interoperabilnosti. Stoga ne vidimo u svemu tome nikakve negativne strane“, objasnio je Gerasimov.

Istovremeno, primetio je da je Kina u poslednje vreme redovno prisustvuje takvim vežbama.

„Kina učestvuje u svim vežbama koje održavamo – i na istoku i u centru, a sada i na jugu“, rekao je Gerasimov.

Podsetio je da je Rusija prvi put održala zajedničke vežbe sa Kinom „Vostok 2018“, kada je u sastavu kineskih jedinica bilo oko 3,5 hiljada vojnika, a učestvovale su i mongolske jedinice. Kina je prošle godine učestvovala u vežbama ODKB. Odnosno, jedinice kineske vojske redovno učestvuju u svim našim događajima, primetio je general.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala