Britanska mornarica i RAF sve češće kod granica Rusije kako bi otkrili slabe tačke 

© AP Photo / Petros KaradjiasAvion britanskog Kraljevskog vazduhoplovstva "Tajfun"
Avion britanskog Kraljevskog vazduhoplovstva Tajfun  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski vojni avioni i brodovi povećali su aktivnost u blizini ruskih granica kako bi ustanovili gde su slabe tačke ruske odbrane kako bi u budućnosti mogli da ih koriste, piše „Sandej tajms “.

Od kraja avgusta u blizini ruskih granica iznad Crnog mora i kod obala Koljskog poluostrva registrovano je 28 aviona britanskog ratnog vazduhoplovstva, a u jednom od letova maksimalan broj aviona u grupi dostigao je pet.

Za patroliranje su bili angažovani lovački avioni „Tajfun“, patrolni „Sentinel“ i avioni za dopunu goriva „Vojadžer“, strateški patrolni avion RC-135 i drugi.

Avioni „Tajfun“ su na primer prešli rastojanje od 2.500 kilometara kako bi se približili Murmansku, što se, napominje list, podudarilo sa vojnom vežbom koju su kod Severnog polarnog kruga predvodili britanski brodovi.

Načelnik glavne operativne uprave Generalštaba oružanih snaga Rusije, prvi zamenik načelnika Generalštaba Sergej Rudskoj rekao je nedavno da će odgovornost za eskalaciju u Crnomorskom regionu uz moguće zaoštravanje situacije biti na Americi i NATO-u.

„Kompletna odgovornost za moguću eskalaciju situacije u regionu u potpunosti leži na Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim NATO saveznicima“, rekao je Rudskoj.

Kako je rekao, ratni brodovi NATO-a počeli su da ostaju u Crnom moru za trećinu duže nego prošle godine, a strani izviđački avioni počeli da se pojavljuju 40 odsto češće u odnosu na prošlu godinu u crnomorskom regionu. takođe je intenzivirano vazdušno izviđanje u blizini Krimskog poluostrva.

Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da avioni NATO-a redovno izvode letove uz simulaciju vazdušnih napada na rusku teritoriju.

„Najviše zabrinjava: ako su to nekad, uglavnom, leteli izviđački avioni, sada su počeli redovni letovi (bombardera) koji vrše simulaciju raketnih napada, uz korišćenje velikog broja aviona“, izjavio je nedavno Šojgu televiziji „Rusija 24“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala