Pogibija pilota je nacionalna tragedija: Vučić iz Istanbula govorio i o uzrocima udesa /video/

Pratite nas
Piloti su za nas pravo blago, imamo problem sa njihovim brojem, njihova pogibija je, pored tragednije za porodice, i nacionalna tragedija, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji boravi u Istanbulu, gde se sastao sa Redžepom Tajipom Erdoganom. On je govorio i o uzrocima udesa vojnog aviona u Srbiji.

Vučić se obratio javnosti posle susreta sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

On je rekao da je sa Erdoganom razgovarao o važnim temama, ali je prvo izrazio saučešće porodicama poginulih pilota i Vojsci Srbije.

Na pitanje o uzrocima pada aviona MiG 21 u selu Brasina kod Loznice, Vučić je rekao da nezvanično ima informaciju da nije u pitanju kvar motora ili aviona, ali da će sačekati sa komentarisanjem dok se ne završi istraga.

Na kritike da je reč o avionima koji su remontovani u Rusiji, Vučić je primetio da uvek postoje ljudi koji će, šta god da se desi, da govore najgore o zemlji, da mogu da ostvare neku političku korist za sebe, ali da to najviše govori o njima.

Poginula oba pilota iz MiG-a, Vojska objavila imena

Avioni nisu ni na koji način bili povezani sa remontom u Rusiji, rekao je Vučić i dodao da je reč o starom avionu, koji služi za obuku.

„Čak i gubitak ovakog aviona nije beznačajan, ali je milion puta veći gubitak ljudi“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije istakao je da je sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o nekoliko konkretnih projekata od značaja za srpsku ekonomiju.

Vučić je istakao da je i ovaj susret u Istanbulu, kao i njegova intenzivna diplomatska aktivnost u prethodnih mesec i po dana deo borbe koju vodi država s ciljem da u teškim vremenima kovida sačuva srpsku ekonomiju.

On je, u izjavi posle sastanka, podsetio je da je u proteklih mesec i po dana imao sastanke sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, Rusije Vladimirom Putinom, SAD Donaldom Trampom, zatim u Briselu sa evropskim zvaničnicima...

Ukazao je da su ekonomski parametri u celom svetu lošiji nego u vreme velike krize 1929. godine.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Da vidim šta će Erdogan da kaže Tačiju i Hotiju

„Kada razgovarate sa predsednikom Turske, prijateljem Srbije, gledate da pozicionirate Srbiju“, dodao je on. Preneo je da je sa Erdoganom razgovarao o političkoj saradnji, ali i infrastrukturnim projektima.

Kazao je da je razgovarano o projektima na kojima već rade turske kompanije, kao što je autoput Kuzmin-Sremska Rača, zatim o autoputu Karađorđe, od Mladenovca, preko Aranđelovca do Bora, za koji se trenutno radi projektna dokumentacija.

Rekao je da su razgovarali kako bi videli kada može da krene u izgradnju i deo autoputa Požega, Kotroman i Višegrad, za šta se takođe radi projektna dokumentacija.

„Razgovarali smo i o putu Novi Pazar-Tutin. To je veoma važan put za ljude koji žive tamo. Tražio sam dodatne garancije i dobio uveravanja da će put biti završen za godinu i mesec dana“, objasnio je on.

Zamolio je Erdogana, a on mu je, kako prenosi, izašao u susret, da poznata turska kompanija, koja je jedna od dve ili tri najboljih u svetu, a bavi se industrijskim zonama, napravi jednu na teritoriji Vojvodine.

Vučić: Važno je da sa Turcima imamo dobre odnose

Vučić je ocenio da bi takva industrijska zona bila strahovit podsticaj za rast naše ekonomije.

Preneo je i da su razgovarali o regionalnim odnosima, kako bi videli kako i na koji način da Turska pomogne u naporima čuvanja mira i stabilnosti.

Bilo je, dodaje, reči i o saradnji u međunarodnim organizacijama, gde je, kaže Vučić, zatražio od Erdogana razumevanje za srpsku poziciju, jer ne mislimo isto o svim pitanjima.

Pored toga razgovarano je o novom bilateralnom susretu u Srbiji, kao i trilateralnom sa BiH u Sarajevu, čim prođe korona period.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala