Vučić: Da vidim šta će Erdogan da kaže Tačiju i Hotiju

© Tanjug / ZORAN ZESTICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da razume političke igre u kojima neko želi da kaže da će još jedna muslimanska zemlja, misleći na Kosovo, da prizna Izrael, ali dodaje da treba sačekati, jer prvo Izrael mora da donese odluku po pitanju Kosova.

Vučić je rekao i da bi voleo da vidi šta će turski predsednik da kaže Hašimu Tačiju ili Avdulahu Hotiju ako ambasadu otvore u Jerusalimu, što je stvar koju Turska zamera Srbiji.

Na konstataciju da Turci nisu srećni što Srbija premešta ambasadu u Jerusalim, Vučić je odgovorio da su svi pomali nesrećni, a ne smeju da priznaju Prištinu i ne smeju da kažu da će i Priština da otvara ambasadu u Jerusalimu, ako dobije priznanje.

„Mnogi nisu srećni oko raznih stvari, videćemo… Da vidimo prvo šta će Izrael da uradi, da li će da prizna Kosovo. Zato Srbija i nije htela da potpiše taj, nego je imala svoj papir“, rekao je Vučić novinarima uoči sutrašnje runde pregovora na najvišem nivou u Briselu.

Potpisivanje sporazuma u Beloj kući - Sputnik Srbija
Bilans iz Bele kuće: Čista pobeda Trampa, Srbija više dobila, Priština najveći gubitnik, šamar EU...

On je istakao da su Srbija i Izrael prijatelji i podsetio da je Srbija još 1917. godine bila prva zemlja u svetu koja je usvojila Balfurovu deklaraciju i priznala Izrael, te da veruje da će izraelska vlada umeti da ceni, preneo je Tanjug.

„Razumemo političke igre u kojima neko želi da kaže kako će još jedna muslimanska zemlja, čitajte Kosovo, da prizna Izrael. Super ako će Kosovo da prizna Izrael, ali mora prvo Izrael da prizna Kosovo, a onda neka Kosovo radi svoj posao... Da vidim šta će Erdogan da kaže Tačiju i Hotiju“, rekao je Vučić.

Zajednica srpskih opština glavna tema u Briselu

Vučić je rekao da će glavna tema pregovora Beograda i Prištine u Briselu svakako biti Zajednica srpskih opština, kao i imovina.

„Mislim da će glavna tema biti ZSO. Prvo ćemo da vidimo da li možemo da se dogovorimo oko tri teme, da vidimo da li će ići samo imovina ili još nešto uz imovinu, što su tražili Albanci. To su velike teme i potrebni su nam sati da o tome govorimo“, kazao je Vučić.

Vučić je poručio da će Beograd da se bori za interese Srba kojima je oteta imovina, navodeći da ima 18.000 stanova ili kuća koje su otete od Srba da bi se u njih uselio neko drugi.

O sporazumu iz Vašingtona

On je dodao i da je izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka upoznao sa sporazumom iz Vašingtona i da nema problem s tim da se pohvali pred predstavnikom Unije, jer je postignuti sporazum dobar za Srbiju.

Predsednik Donald Tramp u Ovalnoj sobi u Beloj kući - Sputnik Srbija
Trampova osveta Evropi /video/

Evropska unija bez sumnje želi ključnu ulogu za sebe u dijalogu Beograda i Prištine i da bude nosilac tog procesa, rekao je Vučić, dodajući da nisu „najsrećniji na svetu“ zbog sporazuma postignutog u Vašingtonu, ali da žele da iskoriste deo toga, kako bi proces još brže napredovao.

Na pitanje novinara u Briselu kako je Lajčak reagovao na sporazum u Vašingtonu, Vučić je odgovorio da EU još analizira i da žele da iskoriste deo postignutog.

„Da li su najsrećniji na svetu? Ko god bi to rekao, ne bi rekao istinu“, naveo je Vučić.

Upitan da li misli da postignuto u Vašingtonu može da uđe u proces koji se vodi Briselu, Vučić je kazao da deo toga može nesumnjivo i da će to sigurno biti jedan od zaključaka.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala