Ništa od posete Zelenskog Minsku; Duma - „prividno prijateljstvo“ Lukašenka i Zelenskog

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski predsednik Vladimir Zelenski
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poseta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Belorusiji, planirana za oktobar, otkazana je, saopštila je predstavnica predsednika za medije Julija Mendelj, preneo je portal RBK-Ukrajina.

Kako je saopštio šef diplomatije Dmitrij Kuleba, posete neće ni biti sve dok se ne stabilizuje situacija u Belorusiji.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko pozvao je u junu Zelenskog da u oktobru poseti Belorusiju. U to vreme trebalo je da bude održan Forum regiona.

Ranije danas Zelenski je komentarisao situaciju u Belorusiji, istakvši da ukoliko tamošnje vlasti ne pronađu mogućnost za dijalog sa narodom, onda će to predstavljati pravi kolaps.

„Ako vlada ne zaustavi te akcije, posebno policijske koje su protiv naroda, dobiće veoma moćan rezultat – odgovor naroda. Ako ne pronađu način za razgovor sa svojim narodom, onda te vlade neće ni biti. Ukrajina će uvek podržavati naše partnere i po ovom pitanju smo istomišljenici sa svim zemljama Evrope“, rekao je Zelenski tokom brifinga u Bratislavi nakon pregovora sa predsednikom Slovačke.

Agencija Belta je juče objavila da je Lukašenko stupio na dužnost, a nakon toga iz zvaničnog Kijeva su poručili da posle ove inauguracije ne smatraju Lukašenka legitimnim predsednikom.

Šta o tome misle u ruskoj Dumi

Zamenik predsednika Odbora za odnose sa zemljama ZND Viktor Vodolacki kaže da ako Ukrajina zvanično kaže da ne priznaje Lukašenka kao legitimnog predsednika, onda ta zemlja, zajedno s Poljskom, ima vodeću ulogu u destabilizaciji situacije u Belorusiji i Zelenski neće učestvovati ni na kakvim zajedničkim manifestacijama.

Mediji su ranije preneli i da je Kijev tražio da se Forum regiona Belorusije i Ukrajine odloži za sledeću godinu.

Prema rečima Vodolackog, „prividno prijateljstvo“ Lukašenka i Zelenskog pretvorilo se u prah i pepeo jer je „Zelenski definitivno i bespovratno nesamostalan lider zemlje“.

„A sve što radi je po šemi koju mu iscrtavaju predstavnici Stejt departmenta koji su u Kijevu permanentno“, uveren je parlamentarac.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala