Koje su prednosti i nedostaci vakcina protiv kovida

© Foto : Press-služba AFK "Sistema" / Uđi u bazu fotografijaProizvodstvo vakcinы ot COVID-19 na farmacevtičeskom zavode "Binnofarm"
Proizvodstvo vakcinы ot COVID-19 na farmacevtičeskom zavode Binnofarm - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vakcine protiv kovida 19, na kojima rade naučnici širom sveta, razvijaju se na pet različitih tehnoloških platformi, objasnili su za Sputnjik u ruskoj Službi za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor).

Radi se o subjediničnim, vektorskim replicirajućim i vektorskim nereplicirajućim, RNK i DNK vakcinama, inaktiviranim, živim atenuiranim (oslabljenim) i vakcinama zasnovanim na virusnim česticama.

Većina vakcina protiv kovida 19 su subjedinične vakcine, tehnološki su bezbedne, jer se ni u jednoj fazi njihove proizvodnje ne koristi živi virus, a sam lek sadrži samo proteine virusa. Međutim, za formiranje potpunog imuniteta, takve vakcine, po pravilu, moraju se davati nekoliko puta, objasnili su u Rospotrebnadzoru.

Vakcine zasnovane na česticama sličnim virusu takođe se sastoje samo od proteina virusa, bezbedne su, ali je njihova proizvodnja za masovnu vakcinaciju tehnološki komplikovana  i zahteva velike finansijske troškove.

Proizvodnja DNK i RNK vakcina je, naprotiv, jedna od najjednostavnijih, ali tehnologije za unošenje genetskog materijala u ćelije organizma još uvek nisu dobro razvijene, pa stoga za sada u kliničkoj praksi ne koriste vakcine na bazi nukleinske kiseline.

„Značajan deo razvoja prototipova vakcina zasnovan je na primeni replicirajućih virusnih vektora (sposobnih da se razmnožavaju) i nereplicirajućih (koji ne mogu da se razmnožavaju). Tehnologija proizvodnje ove dve vrste vakcina je ista: u genomu virusnog vektora (drugog virusa koji ne izaziva bolest kod ljudi – to može biti virus gripa, morbila, vezikularnog stomatitisa, adenovirusa, boginja itd.) ubacuje se gen koji kodira ciljni protein drugog virusa“, dodali su u Rospotrebnadzoru.

Ruska vakcina „Sputnjik V“ - Sputnik Srbija
Putin: U Rusiji će uskoro biti registrovana druga vakcina protiv kovida

Prepreka za upotrebu takvih vakcina može biti postojanje u organizmu antitela na virusni vektor i u tom slučaju se ne može formirati potpuni imuni odgovor, naglasio je Rospotrebnadzor.

Žive oslabljene i inaktivirane vakcine su klasične tehnološke platforme i upotrebljavaju se duže od drugih. Inaktivirana vakcina sadrži neodržive viruse, pa su često potrebne ponovljene primene preparata da bi se formirao dugoročni imuni odgovor. A žive oslabljene vakcine zahtevaju jednu dozu, ali postoji mogućnost da se oslabljeni virus vrati u svoj prvobitni tip i izazove bolest tokom vakcinacije.

Ministarstvo zdravlja Rusije je u avgustu registrovalo prvu vakcinu na svetu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ i proizvodi zajedno sa Ruskim fondom za direktne investicije. Lek vektorskog tipa nazvan je „Sputnjik V“.

U Rusiji se ispituju još četiri vakcine: jedna koju je razvio Centar „Vektor“, Centar „Čumakov“, kineska kompanija „Sinofarm“ i britansko-švedska „Astra zeneka“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala