Presešće im kupus: Spremne kazne zbog „Koronijade“ u Mrčajevcima

© Foto : screenshot/Marko AsaninKupusijada 2020
Kupusijada 2020 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gužve pod šatrama, nepoštovanje distance i nenošenje maski obeležili su lažnu „Kupusijadu“ u Mrčajevcima, koja je ugrozila zdravlje mnogih. Organizatori, ipak, neće proći nekažnjeno. Sanitarna inspekcija je izašla na teren i zabeležila stanje, prema kome će sud odrediti kazne više i od 150.000 dinara. Isto čeka sve koji budu organizovali nešto slično.

Ni epidemiološke mere, ni nadzor pri ulasku u zemlju, ni sva upozorenja nisu sprečili održavanje lažne „Kupusijade“ u Mrčajevcima, ali možda će visoke novčane kazne neodgovornima poslati poruku da neće proći nekažnjeno ukoliko se budu igrali sa zdravljem drugih ljudi.

Ogromne kazne za neodgovorne

Advokat Milanče Miladinović potvrdio je za Sputnjik da je u Mrčajevcima došlo do drastičnog kršenja odluka koje su Vlada Srbije i lokalne samouprave donele zbog situacije sa virusom korona i predočio da zbog toga ugostiteljima i gostima, kojima je sanitarna inspekcija zabeležila prekršaje, prete novčane kazne čiju će visinu odrediti prekršajni sud.

On je ukazao na to da je sanitarna inspekcija, pored epidemioloških, sigurno zatekla i druge prekršaje i da bi na osnovu zatečenog stanja kazne za pravna lica mogle da budu od 150.000 dinara pa naviše, dok će za fizička lica koja su kršila mere kazna biti najmanje 5.000 dinara.

„Sve što važi za ovakvu vrstu okupljanja važi i za ona privatna. Ako se mere poput distance, a pre svega brojnosti, drastično prekorače, to može da bude pod lupom nadležnih organa, pre svega prekršajnog suda“, istakao je Miladinović.

Moguće tužbe za zloupotrebu naziva

On je napomenuo i da organizatori prave „Kupusijade“ mogu da pokrenu postupak protiv svih koji su zloupotrebili naziv te manifestacije.

„Ukoliko je njima nastupila nekakva šteta, oni imaju pravo da je kroz parnični postupak naplate od tih ’organizatora‘, jer je de fakto u svim medijima objavljeno da se ’Kupusijada‘, doduše samozvana, održala. Neko je koristio ime te manifestacije bez ikakve saglasnosti organizacionog odbora i lokalne samouprave“, objasnio je Miladinović.

© Sputnik / screenshot/Marko AsaninOrganizatori prave „Kupusijade“ mogli bi da tuže sve koji su zloupotrebili taj naziv
Presešće im kupus: Spremne kazne zbog „Koronijade“ u Mrčajevcima  - Sputnik Srbija
Organizatori prave „Kupusijade“ mogli bi da tuže sve koji su zloupotrebili taj naziv

Predsednik saveta mesne zajednice Mrčajevci Radoslav Bogićević potvrdio nam je da bi Grad Čačak i vlasnik naziva „Kupusijada“ mogli da tuže one koji su tako nazivali događanja u Mrčajevcima proteklih dana.

On je podvukao da su okupljanja na svoju ruku organizovali ugostitelji i napomenuo da su svi blagovremeno bili obavešteni o tome da „Kupusijade“ ove godine neće biti.

„S obzirom na događanja u vezi sa koronom i odluku kriznog štaba da zabrani okupljanja više od 30 ljudi, Grad Čačak, turistička organizacija i mesna zajednica „Mrčajevci“, kao suorganizatori  ’Kupusijade‘, zvanično su odlučili da te manifestacije ove godine ne bude“, istakao je Bogićević i dodao da zbog toga odbor te manifestacije nije ni formiran.

Masovna okupljanja – najopasnija

Epidemiolog i član kraljevačkog štaba za vanredne situacije Radovan Čekanac za Sputnjik je podsetio da su masovna okupljanja najopasnija, pogotovo u periodu kada se broj obolelih smanjuje, jer smirivanje situacije navodi ljude da se opuste.

„Na teritoriji Kraljeva smo imali jednu veliku šatru sa 500 ljudi, punoletstvo u selu. Inspekcije obilaze i pišu kazne, ali na stranu kazne kada to može da izazove povećan broj obolelih, što me je i zabrinulo. Nakon pet, šest dana od te proslave imali smo skok u Kraljevu. Bilo je do dva obolela, a već sledećeg dana sedam. Srećom, to se smirilo“, svedoči Čekanac.

Odlukom Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, okupljanja više od 30 ljudi su zabranjena, a time indirektno i proslave. Međutim, uprkos upozorenjima nadležnih, masovna okupljanja održana su i krajem avgusta u Smederevu i Vrnjačkoj Banji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala