Peskov o situaciji sa Navaljnim: Moskva ništa ne odbacuje, ali želi razjašnjenja

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj iz parka Zarjadje
Pogled na moskovski Kremlj iz parka Zarjadje - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Rusiji u situaciji sa Aleksejem Navaljnim nisu pronađene otrovne materije, u Berlinu kažu da su pronašli, Moskva ništa ne odbija, ali želi razjašnjenja, saopštio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Znate da su pacijentu više puta uzimani biološki uzorci dok se nalazio u Rusiji, u ruskoj bolnici. Ovi uzorci su analizirani u Omsku i proučavani u Moskvi. I nije utvrđeno prisustvo bilo kakvih otrovnih supstanci, uključujući bojne otrove. Zapravo, to je polazna tačka“,  odgovorio je Peskov na pitanje novinara kakve informacije Rusija očekuje od Nemačke.

Istovremeno, prema rečima nemačke strane, kako je primetio Peskov, u „biološkim uzorcima uzetim od pacijenta u bolnici u Berlinu, navodno su nedvosmisleno utvrđeni tragovi bojnih otrova“.

„Nismo skloni ništa da odbijamo. Samo želimo da se uverimo i shvatimo o čemu se radi kako bismo uporedili. Ali da bismo uporedili, uverili se i shvatili, moramo da imamo informacije koje nam, nažalost, još uvek uskraćuju“, objasnio je Peskov.

Komentarišući izveštaje o otpuštanju Navaljnog iz bolnice, Peskov je rekao da ako se pacijent zaista oporavlja, to je sjajno i poželeo mu brz oporavak.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Kremlj: Rusija i dalje ima problema sa istragom situacije sa Navaljnim

„Trenutno smo vrlo oprezni u vezi sa svim izveštajima po ovom pitanju. Ne znamo koji su izveštaji istiniti, a koji lažni. U svakom slučaju, naravno, veoma je dobro ako se pacijent zaista oporavlja. Želimo mu brz oporavak“, istakao je Peskov.

On je dodao da Navaljni, kao i svaki drugi državljanin Rusije, može da uđe u Rusiju u svakom trenutku, ali se sa njim ne planiraju razgovori ili sastanci u Moskvi, osim ako on sam ne poželi da podeli informacije sa ruskim pravosudnim organima.  

Istovremeno je podsetio da za sada ne postoji direktna vazdušna veza između Nemačke i Rusije.

„Shodno tome, to može da učini ili preko onih zemalja sa kojima sada postoji vazdušni saobraćaj, ili će mu prijatelji ili zvanična strana prijema ponovo obezbediti privatni avion, ne znamo. A kao i svaki građanin Ruske Federacije on može da uđe u zemlju“, objasnio je portparol Kremlja.

Na zahtev da precizira kako će Navaljnog dočekati u Moskvi i da li će biti stavljen pod zaštitu, Peskov je istakao: „Naravno, nisu planirani nikakvi sastanci ili nešto drugo, osim ako sam pacijent ne bude imao želju i nameru da podeli sa našom policijom informacije koje aktivno deli sa kolegama iz Nemačke i drugih zemalja“.

Nemačka klinika „Šarite“, u kojoj je bio hospitalizovan ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni, saopštila je da je on otpušten iz bolnice.

​Slučaj Navaljni

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Lekari su 7. septembra probudili Navaljnog iz kome.

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala