Lukašenko na inauguraciji: Dan zajedničke pobede

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaPalata nezavisnosti, rezidencija predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka
Palata nezavisnosti, rezidencija predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Još uvek treba mnogo učiniti za zaštitu suvereniteta i nezavisnosti Belorusije, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na ceremoniji inauguracije u Minsku i dodao da je dan inauguracije ─ dan zajedničke pobede.

On je naglasio da „ovog svečanog dana predsednik sa posebnim osećajem polaže zakletvu na vernost Otadžbini i narodu“. „U njoj ima mnogo ponosa na Beloruse koji su sa položili test jačine, pre svega, svojih ubeđenja“, istakao je Lukašenko.

„Dan inauguracije predsednika je dan naše zajedničke pobede, ubedljive i sudbonosne. Nismo jednostavno birali predsednika države – štitili smo svoje vrednosti, svoj mirni život, suverenitet i nezavisnost. I s tim u vezi imamo još mnogo toga da uradimo“, rekao je Lukašenko.

Lukašenko je na ceremoniji inauguracije istakao da obojena revolucija u zemlji nije uspela, iako je državnost bila pred neviđenim izazovom.  

„Pred našom državnošću bio je neviđen izazov – izazov više puta odrađivanih pouzdanih tehnologija za uništavanje nezavisnih država. Ali mi smo uspeli da se nađemo među retkima, možda smo i jedini, gde se ‘obojena revolucija’ nije dogodila. I to je izbor Belorusa koji nipošto ne žele da izgube zemlju“, naglasio je Lukašenko, prenosi Belta.

Lukašenko je primetio da su događaji u zemlji omogućili da se uverimo da apsolutna većina Belorusa voli svoju zemlju, želi joj mir, spokoj i prosperitet.

Učastniki akcii protesta na odnoй iz ulic v Minske - Sputnik Srbija
Belorusija pod pritiskom spolja koji je bez presedana

„Uprkos đavolski prefinjena spoljnim podstrekivanjima, zadržali smo poštovanje jedni prema drugima“, naveo je on.  

Dan svog stupanja na dužnost predsednika Lukašenko je nazvao ubedljivom pobedom Belorusa.

Beloruski lider je dodao da ne može i nema prava da „odbaci Beloruse“ ostali verni zemlji i narodu.

„Ne mogu i nemam prava da odbacim Beloruse koji su sa državnom politikom povezali ne samo politička ubeđenja, već i svoju sudbinu, budućnost svoje dece i svih koji su ostali verni zemlji i ljudima u tako teškom periodu za Belorusiju“, naglasio je Lukašenko.

„To su oni koji su se junački suočili sa pretnjom pandemije, pokazujući svoje najbolje profesionalne i ljudske osobine, koji su sačuvali zdrav razum u uslovima dezorijentacije društva. Državni službenici i ljudi u uniformi pokazali su nepokolebljivost, hrabrost i čvrstinu“.

Predsednik je na kraju obećao da će socijalna politika ostati obeležje Belorusije.

Lukašenko je ranije danas u Palati nezavisnosti stupio na dužnost predsednika Belorusije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala