Američki mediji: Japan će mnogo koštati protivraketna odbrana

© AP Photo / Mark Wright/Missile Defense AgencyLansiranje rakete kopnenog protivraketnog sistema "Egis"
Lansiranje rakete kopnenog protivraketnog sistema Egis  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države smatraju da je opcija koju Japan razmatra u cilju jačanja protivraketne odbrane izgradnjom specijalnih brodova za suzbijanje balističkih raketa, veoma skup i neracionalan projekat, saopštila je televizija „NHK“ pozivajući se na izvor iz japanske vlade.

Amerika veruje da korišćenje nadzemnih kompleksa „Egis ašor“, od kojih je Japan odustao, može da dovede do velikih troškova i tehničkih problema. Reč je o skupoj opremi predviđenoj za kopnene sisteme koju treba postaviti na brodove. SAD takođe navode da je potrebno sprovesti i druge tehničke izmene tih sistema, kako bi oni svoju efikasnost sačuvali i na moru.

CC BY-SA 2.0 / Flickr / U.S. Navy photo / Lansiranje balističke rakete SM-3 sa američke krstarice "Lejk Iri"
Američki mediji: Japan će mnogo koštati protivraketna odbrana - Sputnik Srbija
Lansiranje balističke rakete SM-3 sa američke krstarice "Lejk Iri"

Japan trenutno ima sistem od dva nivoa protivraketne odbrane. Brodovi su opremljeni sistemima „Egis ašor“ i raketama presretačima SM-3, čiji je cilj da balističku raketu obore na polovini njene putanje. Ako do toga ne dođe, onda se aktivira drugi nivo PRO koji koristi sistem „Patriot RAS-3“, sposoban da presretne raketu u završnoj fazi leta.

Plan Japana je bio da od Sjedinjenih Američkih Država kupi dva sistema „Egis ašor“, ali je od toga odustao. Glavni razlog je bio što je bilo nemoguće garantovati da će potisni blokovi rakete prilikom odvajanja pasti na vojnu bazu ili more, što bi ugrozilo bezbednost stanovništva. Zbog toga Vlada Japana planira da na jasen razradi novu strategiju za jačanje protivraketne odbrane.

Kako je ranije pisao japanski list „Nikei“, prioritet je izgradnja specijalizovanih brodova za suzbijanje udara balističkih raketa. Prema mišljenju japanske vlade, to će biti jeftinije nego povećanje broja brodova sa „Egis“ sistemima koji su bolji tehnološki i mogu da spreče napad iz aviona ili podmornice. Ujedno, za ove brodove nije potrebna saglasnost lokalnih vlasti, kao u slučaju sa raspoređivanjem sistema „Egis ašor“.

Protivraketni sistem 96K6 Pancir-S1 na vojnim vežbama na poligonu Alabino - Sputnik Srbija
Neprobojni zid: S-400 i „Pancir S“ odbili snažan vazdušni raketni „napad“ /video/

Pre njihovog neposrednog raspoređivanja, u skladu sa prvobitnim planom, vlada se suočila sa kritikama administracija prefektura Jamaguči i Akita, koje su bile izabrane kao mesta za baziranje sistema.

Na novim brodovima može da se koristi oprema u vrednosti od 180 milijardi jena (1,69 milijardi dolara), koje je američka strana dužna da isporuči u okviru već potpisanog ugovora za „Egis ašor“. Reč je o radarima SPI-7 proizvedenih u korporaciji „Lokhid Martin“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala