I Tramp zadovoljan i Tik Tok - kineski

© REUTERS / Florence Lo / IllustrationTik tok
Tik tok - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tramp je postigao šta je hteo pokazavši mišiće Kinezima usred predizborne kampanje, a Kina ima razloga za zadovoljstvo jer njena aplikacija Tik-Tok ostaje i dalje na američkom tlu, komentariše za Sputnjik nekadašnji dopisnik iz Amerike, Milan Mišić neočekivani obrt u ovom slučaju.

Umesto da od danas više ne bude prisutna u Americi, kako je to zahtevao američki predsednik Donald Tramp, aplikacija Tik-Tok kineske kompanije Bit Dens koju koristi čak 100 miliona pretežno mladih Amerikanaca, i dalje će u SAD-u funkcionisati nesmetano. Zabrana je, uz Tik-Tok trebalo da se odnosi i na, takođe, kinesku aplikaciju Vi čet.

Ovakav ishod u ovom slučaju  omogućila je jedna od moćnih američkih tehnoloških kompanija, „Orakl“ koja je inače bliska američkom predsedniku i njegovoj Republikanskoj partiji.

I  Tramp sit i Kinezi na broju

Slučaj Tik-Tok zbog navodnog špijuniranja Amerikanaca i Amerike za račun Kine, kako je to obrazložila Trampova administracija, je tako doživeo obrt prema kome su, što bi se reklo, i vuk sit i ovce na broju.

Tramp, koji je početkom avgusta bio izričit u tome da će zabraniti popularnu aplikaciju za razmenu kratkih video sadržaja ako ne bude bila prodata američkoj kompaniji, dao je zeleno svetlo sporazumu između kompanija „Orakl" i „Tik-Tok", iako ona ostaje u vlasništvu kineske kompanije. Po oceni američkog predsednika, sporazum garantuje stopostotnu bezbednost američkih podataka jer će novu kompaniju, najverovatnije sa sedištem u Teksasu, „Tik-Tok global“ na tlu Amerike u potpunosti kontrolisati „Orakl“, kome bi mogao da se priključi i „Volmrat“.

© Depositphotos.com / JosekubeObrt u slučaju Tik-Tok. Dan pred blokiranje kineske aplikacije u Americi, posle sporazuma sa Oraklom Tramp je dao zeleno svetlo za njen ostanak.
I Tramp zadovoljan i Tik Tok - kineski  - Sputnik Srbija
Obrt u slučaju Tik-Tok. Dan pred blokiranje kineske aplikacije u Americi, posle sporazuma sa Oraklom Tramp je dao zeleno svetlo za njen ostanak.

Na pitanje otkud takav obrt dan pred blokadu kineskih aplikacija, poznavalac američkih prilika, Mišić smatra da su tome doprinele dve činjenice, a prva je da je sud blokirao zabranu koju je nameravao da sprovede predsednik Tramp.

Dva razloga za obrt

Korisnici aplikacije Vi čet su su podneli sudu tužbu i pozvali se na Prvi amandman Ustava SAD koji se odnosi na slobodu izražavanja, pa je odluka o zabrani Vi četa obustavlja do daljeg zbog štete koju bi nanela.

„Druga stvar je konačno uobličavanje sporazuma između dve američke kompanije sa kineskim osnivačem Tik-Toka koji predviđa da to postane kompanija čijim će se akcijama trgovati na berzi. To znači da će biti javna kompanija i da će sumnje u to da kineska vlada zloupotrebljava tu aplikaciju za špijuniranje Amerikanaca i Amerike biti otklonjene tako što će u Upravnom odboru od petoro članova njih trojica biti Amerikanci“, navodi Mišić.

Na pitanje da li je takvoj odluci Trampa doprinela i činjenica da je u predizbornoj kampanji, a da tu aplikaciju koristi 100 miliona pre svega mladih Amerikanaca, što bi moglo da ga košta, naš sagovornik kaže da je ovakvim raspletom Tramp postigao ono što je hteo, a to je da pokaže da je on mnogo čvršći u odnosima sa Kinom nego njegov izazivač Džo Bajden. On, međutim, ukazuje na bitnu činjenicu:

„Utisak je da je glavni razlog ofanzive na kineske globalne društvene mreže upravo to što su one prvi put postale izazovači američkim i što nameravaju da uzmu deo toga kolača. Inače kada je reč o špijuniranju korisnika od toga su veliki i unosan biznis napravili pre svega Amerikanci, Fejsbuk, Instagram i druge". 

Sukob intereesa i dalje ostaje

CC0 / piksabej / Rešenje situacije je negde na pola puta između onoga što su SAD zahtevale i onoga što je Kina bila spremna da dopusti, smatra Njujork tajms
I Tramp zadovoljan i Tik Tok - kineski  - Sputnik Srbija
Rešenje situacije je negde na pola puta između onoga što su SAD zahtevale i onoga što je Kina bila spremna da dopusti, smatra Njujork tajms

On zato ne sumnja da i dalje ostaje suštinski sukob, sukob interesa, jer je u toku pokušaj Kine da demontira taj američki monopol na internetu. Američka reakcija koja miriše na digitalni suverenizam, sve popularniji izraz u poslednje vreme, preti da promeni karakter interneta, što bi, smatra naš sagovornik, bilo loše za Ameriku zbog činjenice da su njene kompanije te koje mogućnosti interneta sada najviše komercijalno eksploatišu.

Sudeći po reakciji kineskih medija bliskih zvaničnom Pekingu, kakav je Čajna dejli, i oni su zadovoljni ovim ishgoodom.

Vlasnik TiK-Toka, kineska kompanija Bit Dens je izrazila nadu da će načelni sporazum koji je postignut sa Oraklom i Volmartom razrešiti zabrinutosti Bele kuće i omogućiti njenoj aplikaciji normalno poslovanje u Sjedinjenim Državama, navodi taj list.

Sprečeno je ono najgore da aplikacija bude blokirana u Americi. Sa ovakvim raspletom ostaje sve kako je i do sada bilo, s tim što tek predstoji promena vlasništva koja neće promeniti način funkcionisanja nego će samo uticati na preraspodelu novca u skladu sa investicijama i jednih i drugih“, ocena je Mišića.

Njujork tajms piše da će američki investitori sa 53 odsto praktično kontrolisati Tik-Tok global, novu kompaniju koja će u odnosu na kinesku u čijem je i dalje vlasništvu koristiti odvojen, poseban klaud (oblak) za skladištenje podataka.

 Ovakvo rešenje situacije je negde na pola puta između onoga što su SAD zahtevale i onoga što je Kina bila spremna da dopusti, zaključuje list.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala