Odustaće kad-tad: Karl Bilt „snajperom“ nišani Srbe, a ne pogađa — nikad!

© AP Photo / Sergei ChuzavkovKarl Bilt
Karl Bilt - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nekadašnji švedski premijer i diplomata Karl Bilt uzburkao je domaću javnost svojom izjavom da će Beograd kad-tad morati da prizna samoproglašenu kosovsku nezavisnost. Tvrdnja da će Srbija morati da se odrekne svoje južne pokrajine nije ni prva ni jedina provokacija nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH.

O statusu Kosmeta Bilt je govorio još 2006. godine navodeći tada da je „očigledno da je Kosovo de fakto već odvojeno od Srbije, a 1999. godine je Slobodan Milošević predao Kosovo Ujedinjenim Nacijama“.

Pre samo nekoliko meseci Bilt se osramotio na ispitu iz istorije u pokušaju da uvredi Srbe.

Ciljao u Srbe, a sebe osramotio

„Mnogi Srbi i dalje su uznemireni zbog svog poraza u Kosovskoj bici, ali bilo bi teško da nađete bilo kojeg Šveđanina kome je stvarno stalo do gubitka kod Poltave više od trista godina kasnije“, napisao je on na svom Tviter nalogu na Vidovdan.

​Prema oceni istoričara, ovom objavom u kojoj upoređuje neuporedivo, čak ni po datumima, niti istorijskom kontekstu, Bilt je uvredio Srbe i izvrgao ruglu jednu od najznačajnijih bitaka u našoj istoriji.

Zasmetao mu je i prijateljski odnos Srbije i Kine, tačnije doček medicinske opreme i stručnjaka iz Kine koji su u Srbiju u martu kako bi pomogli u sprečavanju širenja smrtonosnog virusa korona.

​Bilt je učestvovao i u sastavljanju izveštaja Evropskog saveta u kojem je, zajedno sa Havijerom Solanom, Martijem Ahtisarijem, Bernarom Kušnerom i Džordžom Sorošom, aminovao udar predsednika Crne Gore Mila Đukanovića na svetinje Srpske pravoslavne crkve.

Vojna intervencija – Biltovo rešenje za sve

Više od godinu dana ranije, Bilt je „gađao“ Sarajevo, rugajući se ne samo građanima tog grada, već i muslimanima generalno.

​On je tada objavio fotografiju Sarajeva na kojoj su žene koje nose burke, sa propratnim komentarom: „Postoji napredak u našem svetu. To je bilo Sarajevo pre jednog veka“.

To je razbesnelo mnoge njegove pratioce, koji su ga, između ostalog, prozvali „Karl Brejvik“, kritikovali, a neki poručili i da su iznenađeni njegovim stavovima.

Kroz svoje objave na društvenim mrežama zalagao se i za povećanje vojnih snaga NATO i Evropske unije na Kosmetu i BiH, kao da intervencije tih saveza nisu bile dovoljno kobne po Balkan ranijih godina.

​Ipak, nije samo Balkansko poluostrvo Biltova sfera interesovanja. Svoje prste želeo je da umeša i istočno od nas, te je kao član međunarodnog savetničkog tima sada već bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka, predlagao da je najbolje rešenje za Donbas model koji je primenjen u Istočnoj Slavoniji pre 20 godina. Taj njegov predlog naišao je na oštre kritike.

Na Biltovom „nišanu“ bilo je još mnogo zemalja ali, na sreću, u poslednje vreme ispaljuje samo retoričke ćorke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala