Odložen Sajam knjiga u Beogradu

© Sputnik / Radoje Pantović63. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu
63. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodni beogradski sajam knjiga, čije je održavanje bilo planirano za termin od 25. oktobra do 1. novembra, odlaže se za sredinu decembra ove godine, ukoliko to epidemiološke prilike budu dozvolile, saopštilo je preduzeće Beogradski sajam.

Kako se nadležni Republički krizni štab do ovog trenutka nije izjasnio u prilog održavanju Sajma knjiga, niti o ponuđenim organizacionim modalitetima i bezbednosnim garancijama koje je Beogradski sajam ponudio, procenjeno je da u periodu koji je preostao do prvobitno planiranog termina, u potpuno neizvesnim uslovima funkcionisanja, više nije moguće kvalitetno i pouzdano izvršiti pripreme za tu manifestaciju, navedeno je u saopštenju Beogradskog sajma.

U saopštenju se dodaje se da će Beogradski sajam i dalje pratiti preporuke i epidemiološke procene Kriznog štaba i u dogovoru s izdavačima, izlagačima i drugim učesnicima Sajma knjiga doneti odluku koja će biti u najboljem interesu manifestacije.

Daleko je decembar

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl nije želeo dodatno da komentariše saopštenje Beogradskog sajma, navodeći da je njegov sadržaj potpuno jasan.

63. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu - Sputnik Srbija
Mogu li beogradske ulice i trgovi spasiti Sajam knjiga? /video/

Na pitanje da li će, ukoliko u decembru epidemiološka situacija ne bude pogodna za održavanje masovne manifestacije kakva je Sajam knjiga, grad biti otvoren za neka alternativna rešenja, Karl je odgovorio: "Daleko je decembar. Epidemiološka situacija je, kao što znate, vrlo neizvesna i promenljiva, tako da sada ništa ne možemo da planiramo".

Prema njegovim rečima, Grad Beograd će svakako podržati održiva rešenja u svakoj oblasti, pa i ovoj.

"Saopštenje Beogradskog sajma o odlaganju Sajma knjiga je precizno i ponašaćemo se u okvirima rečenog. Što se drugih alternativnih inicijativa tiče, saslušaćemo i razmotriti svaki predlog", naveo je Karl, odgovarajući na pitanje da li je Grad Beograd otvoren za predloge pojedinih izdavača da se Sajam knjiga održi delimično u onlajn formi, a delimično na otvorenom prostoru.

Predstavnik samostalnih izdavača i vlasnik „Čigoja štampe“ Žarko Čigoja u izjavi za Sputnjik je naveo da su izdavači na prethodnom sastanku s predstavnicima gradskih vlasti, preduzeća Beogradski sajam i Odbora za organizaciju Sajma knjiga iskazali jedinstveni stav da ne žele da učestvuju na toj manifestaciji pod uslovima koji su im ponuđeni.

„Dva su razloga zbog kojih ne želimo da učestvujemo na Sajmu knjiga. Jedan je zdravstveni, a drugi ekonomski. Ja prvi ne želim da rizikujem zdravlje posetilaca i svih onih koji učestvuju na Sajmu knjiga. A cene zakupa sajamskog prostora koje su nam ponuđene nisu prihvatljive za većinu izdavača“, rekao je Žarko Čigoja.

Logično rešenje

Predsednik Udruženja izdavača i knjižara Srbije Dejan Papić rekao je za Sputnjik da je odluka o odlaganju ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu „jedina logična koja se mogla doneti“.

„To je bilo jedino moguće rešenje, jer se ni posetioci, ni izlagači ne smeju dovoditi u rizik, zdravstveni i svaki drugi. Da li će biti Sajma knjiga u decembru, ostaje da se vidi. Neka nada postoji“, rekao je Papić.

On je dodao da će se o ekonomskim uslovima za učešće izdavača na Sajmu knjiga, odnosno o cenama zakupa sajamskog prostora, koje je većina izdavača procenila kao previsoke s obzirom na ukupnu ekonomsku situaciju – tek razgovarati.

„O tome se sada ništa ne može reći objektivno. Svakako ne verujem da bi ta manifestacija u decembru mogla da liči na ono što smo navikli da Sajam knjiga bude u oktobru, kada se inače održava. Najviše smo oštećeni mi izdavači, kao i čitaoci, ali u takvoj smo situaciji, nažalost“, rekao je Papić.

Pojedini izdavači, međutim, najavljuju tokom oktobra pojedinačne manifestacije i akcije, kojima će se potruditi da čitaocima nadomeste radost druženja s knjigama, na koju su navikli u oktobru.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala