Pompeo: Radimo na koaliciji koja će zaustaviti „Severni tok 2“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBrod za polaganje cevi gasovoda "Severni tok 2", "Akademik Čerski", u nemačkoj luci Mukran
Brod za polaganje cevi gasovoda Severni tok 2, Akademik Čerski, u nemačkoj luci Mukran - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington stvara koaliciju kako bi omela završetak izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, izjavio je za nemački „Bild“ američki državni sekretar Majk Pompeo. Amerika smatra da projekat predstavlja rizik za Evropu jer postaje zavisna od ruskog gasa, a pretnja je i Ukrajini i sve to „duboko uznemirava mnoge Nemce“, kaže Pompeo.

„Nadamo se da izgradnja ‘Severnog toka 2’ neće biti završena, radimo na tome da osiguramo stvaranje koalicije koja će to sprečiti. Nadamo se da će nemačka vlada doći do istog zaključka zbog onoga što se dogodilo s Navaljnim i zbog realnih opasnosti po bezbednost a u vezi zavisnosti od ruskog gasa“, naveo je prvi čovek Stejt departmenta.

Pored SAD, protiv gasovoda istupa Ukrajina i nekoliko evropskih zemalja.

Posle incidenta s ruskim blogerom i opozicionarom sve su jači glasovi u Nemačkoj, pa i u Evropi, koji traže obustavljanje projekta. Mnogi, pak, ukazuju i na posledice koje bi konkretno Nemačka i kompanije učesnice pretrpele zbog toga. Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da pitanje Navaljnog i projekat gasovoda treba posmatrati odvojeno.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala