Drugi slučaj neurološke bolesti „zaustavio“ britansko-švedskog proizvođača vakcine u Americi

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaLaborant ispituje vakcinu protiv kovida 19 u Centru za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja"
Laborant ispituje vakcinu protiv kovida 19 u Centru za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetski mediji i brojni eksperti su u više navrata dovodili u pitanje ispitivanje vakcine razvijene na bazi adenovirusnih vektora majmuna zbog „opasnog nedostatka“ adekvatnih istraživanja u toj oblasti, kao i nejasnih posledica nove tehnologije. Ispitivanje vakcine kompanije „Astra zeneka“ i dalje je na čekanju u Americi.

Nekoliko dana nakon što je „Astra zeneka“ obustavila klinička ispitivanja svoje vakcine protiv Kovida-19 jer se kod jednog od dobrovoljaca koji je učestvovao u studiji pojavila neobjašnjiva neurološka bolest, ta britansko-švedska farmaceutska kompanija je na 111 strana objavila plan ispitivanja koji obećava lek protiv virusa korona sa „50 odsto efikasnosti“.

To je prvi put da je „Astra zeneka“ otkrila drugi slučaj ozbiljnog oboljevanja jednog od učesnika treće faze ispitivanja u Britaniji.

Kompanija je, uprkos tome što je jedan od dobrovoljaca dobio transverzalni mijelitis (virusnu upalu dela kičmene moždine), nastavila ispitivanja u Britaniji, dok dijagnoza drugog obolelog dobrovoljca tek treba da bude potvrđena.

Proizvodnja prve vakcine protiv virusa korona - Sputnik Srbija
SZO sigurna u uspeh treće faze testiranja ruske vakcine „Sputnjik V“

„Njujork tajms“ je, međutim, preneo izjavu izvora koji je upoznat sa situacijom, a koji sugeriše da je i drugi dobrovoljac imao ranije iste neželjene efekte, što „Astra zeneka“ nije nikada prijavila.

Ispostavilo se da „prva pauza u julu nije javno objavljena, a ispitivanje je obnovljeno“, piše „Telegraf“. 

Uprkos pritiscima da se sprovedu detaljnija istraživanja, nakon pojave dva slučaja oboljevanja, „Astra zeneka“ je obnovila ispitivanja u Britaniji, Indiji i Južnoj Africi, dok su u SAD odložena posle reakcije američkog Nacionalnog instituta za zdravstvo.

„Postoji zabrinutost u samom vrhu Nacionalnog instituta za zdravstvo“, izjavio je za Si-En-En doktor Avindra Nat, direktor klinike koji predvodi virusološka istraživanja u Nacionalnom institutu za neurološke poremećaje i moždani udar, odeljenja Nacionalnog instituta za zdravstvo. 

Istog stava su i stručnjaci Uprave za hranu i lekove (FDA).

„Ovde smo da zaštitimo američku javnost i uradićemo veoma značajan posao sa kompanijom da bismo utvrdili da li postoji bezbednosni problem ili ne“, istakao je komesar FDA Stiven Han tokom razgovora sa republikanskim američkim senatorom Timom Skotom iz Južne Karoline koji je uživo emitovan preko Instagrama.

„Ne raspolažemo svim činjenicama, tako da nam sam uzrok nije poznat, ali to zaista moramo istražiti. Naša primarna odgovornost je bezbednost Amerikanaca“, rekao je Han. 

Naučna zajednica je u više navrata kritikovala kompaniju „Astra zeneka“ zbog nedostatka transparentnosti.

Doktor nauka Vilijam A. Hazeltin, bivši profesor Harvardske škole za medicinu, kao i škole za javno zdravlje, rekao je za „Forbs“:

„Detalji o tome zašto je ‘Astra zeneka’ obustavila ispitivanja nisu u potpunosti obelodanjeni, a interna rasprava nije objavljena. Ohrabrujuće je što su ispitivanja pauzirali radi bezbednosti pacijenata, ali je nedostatak transparentnosti kompanije za lekove razlog za oprez. Ova vakcina bi trebalo da spasi živote i vrati svet u normalne tokove, ali javnosti je uskraćeno da zna kakav je napredak načinjen na dnevnom nivou. Ljudi imaju pravo da znaju više o bezbednosnom aspektu tog pitanja“.

Opasno kockanje

Dokument, zajedno sa ometenim kliničkim ispitivanjima leka za virus korona kompanije „Astra zeneka“, razotkrio je rizike povezane sa prevelikim oslanjanjem na nove neproverene tehnologije — adenovirus šimpanze.

Laborant u Naučno-istraživačkom centru Gamaleja testira vakcinu protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Za koje rizične grupe će važiti ograničenja prilikom vakcinacije protiv virusa korone

Za razliku od humanog adenovirusnog vektora, koji je opsežno proučavan i efikasno korišćen za proizvodnju više vakcina, adenovirus šimpanze nikada ranije nije korišćen u bilo kojoj odobrenoj vakcini na svetu.

Glavni problem ovde je odsustvo dugoročnih istraživanja vakcina te vrste. Niko ne zna da li one sa sobom nose rizik od pojave raka ili utiču na plodnost.

Brojne farmaceutske kompanije koriste humani adenovirusni pristup za vakcinu protiv Kovida-19. To su kineska kompanija „Kansino“ i američka „Džonson i Džonson“, kao i za rusku vakcinu „Sputnjik V“, koju je proizveo Institut „Gamaleja“.

Ruski „Sputnjik V“: Prva registrovana vakcina protiv Kovida-19

Ruski Institut zvanično je 11. avgusta registrovao prvu na svetu vakcinu protiv virusa korona, nazvanu „Sputnjik V“, nakon što su dve uspešne faze testiranja dokazale da je sposobna da izgradi imunitet protiv virusa kod svih dobrovoljaca koji su učestvovali u testiranjima.

Laborant ispituje vakcinu protiv kovida 19 u Centru za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja  - Sputnik Srbija
Časopis „Lanset“ objavio odgovor ruskih naučnika kolegama o vakcini „Sputnjik V“

Trenutno se u Rusiji sprovodi treća faza kliničkih ispitivanja ove vakcine posle registracije, u kojoj učestvuje oko 2.000 ljudi.

Adenovirusna vektorska vakcina sastoji se od dve doze koje se daju u roku od tri nedelje

Ruski Fond za direktne investicije je objavio da namerava da proizvede 500 miliona doza vakcine u narednih godinu dana, a očekuje se i da proizvodnja i klinička ispitivanja budu sprovedena u pet drugih zemalja.

Početkom septembra, ugledni medicinski časopis „Lanset“ objavio je rezultate ispitivanja prve i druge faze ruske vakcine „Sputnjik V“, zaključujući da je bezbedna i efikasna i da naučnici nisu uočili bilo kakvo ozbiljno neželjeno dejstvo.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala