Časopis „Lanset“ objavio odgovor ruskih naučnika kolegama o vakcini „Sputnjik V“

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaLaborant ispituje vakcinu protiv kovida 19 u Centru za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja"
Laborant ispituje vakcinu protiv kovida 19 u Centru za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučni časopis „Lanset“ objavio je obraćanje međunarodne grupe naučnika ruskim specijalistima posvećeno vakcini „Sputnjik V“ kao i odgovor ruskih specijalista kolegama, izjavila je za Sputnjik portparolka časopisa. Pri tome se prvi put u časopisu navodi da je jedan od autora i inicijatoa kritičkog pregleda ruske vakcine u sukobu interesa.

’Lanset’ je objavio prepisku o ovom istraživanju (o članku o vakcini ‘Sputnjik V’). Oba teksta su dostupna su na našem sajtu“, rekla je ona.

U pismu koje je potpisalo nekoliko stranih naučnika, pozivaju se ruske kolege da objave dodatne informacije o vakcini.

„Iako rezultati istraživanja izgledaju potencijalno značajni, imamo neke bojazni koje smo, zbog ubrzanog širenja vakcine među stanovništvom, opisali u otvorenom pismu koje smo potpisali mi i nekoliko naših kolega koji dele našu zabrinutost“, navodi se u pismu.

Detaljan odgovor

Ruski naučnici odgovorili su redom na sva pitanja kolega navedena u otvorenom pismu i pismu „Lansetu“. Oni su se dotakli pitanja sličnosti podataka dobijenih u različitim eksperimentima i razlike u rezultatima, koja se strancima činila sumnjiva, na titru antitela između učesnika u eksperimentima.

Laborant Naučno-istraživačkog centra Gamaleja ispituje vakcinu protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Tvorci ruske vakcine protiv korone odgovorili kolegama iz inostranstva
„Želeli bismo da naglasimo da su sve predstavljene informacije dobijene kao rezultat eksperimenata i pažljivo proverene“, naglašavaju ruski stručnjaci.

Sukob interesa

Inicijator pisma i jedan od njegovih autora, Italijan Enriko Buči, vlasnik je kompanije „Rezis srl“, koja pruža usluge pripreme naučnih radova za objavljivanje u stručnim časopisima, uključujući proveru podataka namenjenih objavljivanju na nedoslednosti i greške. Mnogi Bučijevi članci sadrže informacije o njegovom mogućem sukobu interesa u vezi sa komercijalnim aktivnostima.

Pri tome prvobitno otvoreno pismo Bučija i drugih stručnjaka istraživačima „Sputnjika V“ nije sadržalo informacije o sukobu interesa. On je otkriven tek u zvaničnom zahtevu časopisu „Lanset“.

Organizacije poput „Rezis srl“ nude usluge istraživačkim institutima i farmaceutskim kompanijama koje se bave, između ostalog, razvojem vakcina protiv virusa korona.

Objavljivanje istraživanja u časopisu

Ranije je zamenik direktora za naučni rad centra „Gamaleja“ Denis Logunov izjavio za Sputnjik da su podaci dobijeni tokom istraživanja vakcine „Sputnjik V“ prošli detaljnu ekspertizu recenzenata časopisa „Lanset“, a na sva pitanja od interesa odgovoreno je pre objavljivanja.

Početkom septembra „Lanset“ je objavio rezultate dve faze kliničkih ispitivanja ruske vakcine protiv kovida 19 „Sputnjik V“. Ubrzo nakon toga, nekoliko naučnika iz celog sveta objavilo je otvoreno pismo na italijanskom sajtu „Kativi šencati“, specijalizovanom za raskrinkavanje pseudo-naučnih istraživanja, u kojem su izrazili sumnju u podatke o ruskoj vakcini. Portparolka „Lanseta“ je tada izjavila da je uredništvo časopisa pozvalo ruske naučnike da odgovore na pitanja stranih kolega.

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je 11. avgusta prvu vakcinu na svetu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Naučno-istraživački centar „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije. Vakcina je nazvana „Sputnjik V“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala