Rohani: Američki pokušaji obnavljanja sankcija Iranu doživeli krah

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Irana Hasan Rohani
Predsednik Irana Hasan Rohani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pokušaji Vašingtona da obnovi sankcije UN protiv Teherana doživeli su krah, izjavio je iranski predsednik Hasan Rohani.

„Danas je dan za pamćenje u istoriji naše diplomatije. Sjedinjene Američke Države, kao zemlja koja silom nameće (svoje interese), oko 2,5 godine ulažu ozbiljne napore da obnove sankcije UN protiv iranske nacije – proces koji je poslednjih meseci došao do svog neizbežnog kraha“, rekao je Rohani za iransku televiziju.

Prema njegovim rečima, od povlačenja iz nuklearnog sporazuma, Sjedinjene Američke Države su pokušale da ujedine svet u „koaliciji protiv Irana“, povukavši na svoju stranu Evropsku uniju i provocirajući Teheran na takve akcije koje bi Vašington mogao da iskoristi za obnavljanje međunarodnih sankcija protiv Irana.

„Srećom, tokom ovog perioda, apsolutno u svim fazama, Sjedinjene Američke Države čekao je neuspeh i negativna reakcija međunarodne zajednice, čak i njenih tradicionalnih saveznika“, istkao je iranski predsednik.

Zgrada Evropske komisije u Briselu, Belgija - Sputnik Srbija
Brisel: Amerika ne može da inicira proces obnavljanja sankcija Iranu
Prema njegovom mišljenju, američki pokušaji da izvrši maksimalan pritisak na Iran doveli su do maksimalne izolacije Vašingtona.

Rohani je takođe primetio da su Sjedinjene Američke Države uvek smatrale Savet bezbednosti UN „za svoju snagu“, ne računajući da će tamo doživeti neuspeh. Međutim, ispostavilo se suprotno. Iranski lider podsetio je da članice Saveta bezbednosti UN nisu prihvatile zahtev Vašingtona za obnavljanje sankcija Teheranu i zahvalio toj organizaciji za suprotstavljanje „nelegalnim zahtevima Sjedinjenih Američkih Država“ i izdvojio Rusiju i Kinu zbog njihove podrške.

Predsednik Irana ukazao je na spremnost Teherana da odgovori na „razbojništvo“ Vašingtona protiv iranskog naroda i podsetio članove nuklearnog sporazuma da će Iran ponovo početi u potpunosti da ga primenjuje čim to učine i učesnici sporazuma.

Američki državni sekretar u nedelju je izjavio da su sankcije UN protiv Irana ponovo stupile na snagu. Sama organizacija se sa ovim ne slaže. Istovremeno, zemljama koje ne budu poštovale „obaveze“ za sprovođenje sankcija, Pompeo je zapretio „posledicama“ već narednih dana uz pomoć jednostranih američkih akcija.

Rezolucija Saveta bezbednosti UN o Iranu

Rezolucija SB UN 2231, usvojena 2015. godine, sadrži mehanizam za automatsko obnavljanje sankcija protiv Teherana, ako Iran ne bude poštovao obaveze iz nuklearnog sporazuma. Taj mehanizam važi deset godina. Prema Rezoluciji, ukoliko u okviru tog perioda dođe do kršenja obaveza od strane Irana, onda ta zemlja može da izbegne sankcije samo u slučaju usvajanja odgovarajuće rezolucije SB UN.

Ako se jedna od stalnih članica SB UN izjasni protiv takve odluke sankcije će biti obnovljene u roku od 30 dana od trenutka kada su UN obaveštene o tome.

Iran i međunarodna „šestorka“ su jula 2015. godine postigli istorijski Sporazum o regulisanju dugogodišnjeg problema iranskog nuklearnog programa, a Iranu su ukinute sankcije UN, SAD i EU.

Sporazum u svom osnovnom vidu nije trajao ni tri godine: maja 2018. godine SAD su objavile da se povlače iz Sporazuma i da obnavljaju oštre sankcije protiv Teherana.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala