Brisel: Amerika ne može da inicira proces obnavljanja sankcija Iranu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZgrada Evropske komisije u Briselu, Belgija
Zgrada Evropske komisije u Briselu, Belgija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Države ne mogu da iniciraju proces obnavljanja sankcija Iranu, poručili su u Briselu, nakon saopštenja iz Vašingtona da su sankcije UN praktično ponovo stupile na snagu iako se većina u Savetu bezbednosti UN sa tim ne slaže.
„Oni se (SAD) ne mogu smatrati učesnikom Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu i ne mogu da iniciraju proces obnavljanja sankcija UN u skladu sa Rezolucijom SB UN 2231. S tim u vezi, obaveze koje se tiču ukidanja sankcija u skladu sa nuklearnim sporazumom, nastavljaju da se primenjuju“, saopštio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

On je podsetio da su SAD jednostrano napustile Zajednički sveobuhvatni akcioni plan o iranskom nuklearnom programu 8. maja 2018. godine.

Borelj je pozvao da se učini sve kako bi se Sporazum očuvao i u potpunosti primenjivao.

Takođe je apelovao na sve da odustanu od svih koraka koji mogu da se shvate kao eskalacija situacije.

Izjava američkog državnog sekretara Majka Pompea o obnavljanju sankcija UN prema Iranu i spremnosti Vašingtona da kazni sve koji se sa tim ne slažu pokrenula je potpisnice nuklearnog sporazuma da reaguju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije preduzeo nikakve korake koji bi vodili ka obnavljanju sankcija protiv Irana, a ponašanje Amerike okarakterisalo je kao običan performans. 

U Teheranu poručuju da SAD lažu tvrdeći da su sankcije ponovo stupile na snagu.

„Savet bezbednosti UN je u potpunosti odbio zahtev SAD, koje nisu deo Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu, za obnavljanje sankcija. Proces obnavljanja sankcija nije ni počinjao", navode u iranskom Ministarstvu spoljnih poslova i dodaju da Iran smatra Ameriku, u svetlu najnovijih događaja, za najveću pretnju po mir i međunarodnu bezbednost.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala