Gutereš odbio da razmatra američki zahtev za sankcije Iranu

© REUTERS / MIKE SEGARGeneralni sekretar UN Antonio Gutereš
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš neće preduzimati nikakve korake kao odgovor na američki zahtev za obnavljanje sankcija Iranu u okviru Rezolucije 2231, budući da u Savetu bezbednosti UN postoje nesigurnosti u vezi sa tim, navodi se u pismu generalnog sekretara.

„Većina članova Saveta bezbednosti pisala je predsedniku Saveta da pismo (koje je predao američki državni sekretar Majk Pompeo) ne predstavlja obaveštenje u smislu člana 11 rezolucije 2231. Predsednik Saveta bezbednosti u avgustu i predsednik Saveta bezbednosti u septembru naveli su da nisu u stanju da preduzmu nikakve akcije po ovom pitanju“, napisao je Gutereš.

„U ovim okolnostima, čini se da postoji određena nesigurnost da li je proces naveden u tački 11 rezolucije 2231 (proces obnavljanja sankcija UN protiv Irana) zaista započet... Nije na generalnom sekretaru da se ponaša kao da takva nesigurnost ne postoji“, precizira se u pismu.  

Američki državni sekretar u nedelju je izjavio da su sankcije UN protiv Irana ponovo stupile na snagu. Istovremeno, zemljama koje ne budu poštovale „obaveze“ za sprovođenje sankcija, Pompeo je zapretio „posledicama“ već narednih dana uz pomoć jednostranih američkih akcija.

Predsednik Irana Hasan Rohani - Sputnik Srbija
Rohani: Američki pokušaji obnavljanja sankcija Iranu doživeli krah

Generalni sekretar UN uputio je u subotu pismo predsedniku Saveta bezbednosti u kojem je primetio da, uprkos ranijem obaveštenju Sjedinjenih Američkih Država da Iran ne ispunjava odredbe Zajedničkog akcionog plana o nuklearnom programu, „Savet bezbednosti nije preduzeo nikakve mere“, kao što nije preduzeo nikakve korake ni „niko od njegovih članova niti njegov predsedavajući“.

U avgustu je američki državni sekretar podneo žalbu predsedavajućem Saveta bezbednosti zbog iranskog nepoštovanja odredbi Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu za pokretanje procedure za obnavljanje antiiranskih sankcija u okviru Rezolucije 2231.

Ogromna većina članova Saveta bezbednosti usprotivila se nameri SAD da obnove sankcije Iranu. Svi učesnici Zajedničkog akcionog plana smatraju da obaveštenje Sjedinjenih Američkih Država nema pravnu snagu i uvereni su da Sjedinjene Američke Države nisu pokrenule proces vraćanja restriktivnih mera, jer jednostavno više nisu strana u sporazumu.

Predsednik Saveta bezbednosti UN takođe nije pokrenuo proceduru prema zahtevu Vašingtona u Savetu bezbednosti. Sjedinjene Američke Države, međutim, smatraju da je proces pokrenut i da su sankcije obnovljene u subotu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala